– Jag är övertygad om att vi kan få ett bra avtal, sa May till EU-ledarna på mötet. Foto: TT

Klockan tickar mot brexit

Publicerad

Klockan tickar obönhörligt vidare mot Storbritanniens sorti ur EU, brexit, i mars nästa år. Utträdesavtalet är inte klart men parterna bedyrar att det går att ro i hamn. EU-toppmötet slutade dock utan besked om när ledarna ska ses igen för att sy ihop det hela.

– En no deal vore farligt för både Storbritannien och EU, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker efter det resultatlösa mötet.

Ett nytt möte blir det inte om brexit förrän det blir fart i förhandlingarna igen. För att det ska ske vill EU att Storbritannien kommer med förslag och visar vad man vill. Den brittiska premiärministern Theresa May hade inget nytt, trots förväntningar om annat, med sig till Bryssel för att lösa upp knutar.

Brexit

– Tiden rinner ut, vi måste få till konstruktiva samtal, säger statsminister Stefan Löfven (S).

May försöker lugna

Ett avtal om detaljerna för utträdet den 29 mars nästa år borde ha varit klart redan. Men det är det inte och inga framsteg gjordes i Bryssel. Britterna vet inte vad de själva vill och då är det svårt att förhandla, enligt EU:s syn. De måste komma med nya bud.

Theresa May och hennes regering sitter löst och slits av interna motsättningar om brexit. Dessutom är det inte säkert att hon kan få igenom utträdesavtalet i det brittiska parlamentet när det väl är klart. Men May försökte lugna EU-ledarna på den punkten.

– Jag är övertygad om att vi kan få ett bra avtal. När jag lägger fram det i parlamentet kommer jag att be ledamöterna att tänka på att vi nu levererar på den folkomröstning som vi har haft, och att det handlar om vikten av att skydda jobb i Storbritannien, landets säkerhet och att bevara den brittiska unionen.

”Brexitlimbo”

Theresa May har öppnat för att förlänga den övergångsperiod som ska gälla från det brittiska utträdet i mars nästa år fram till åtminstone den 31 december 2020. EU har föreslagit ett år.

Nästa ordinarie EU-toppmöte är inplanerat till den 13-14 december. I onsdags slog EU-ledarna fast att de kan utlysa ett extramöte med kort varsel, om och när man anser att ”avgörande framsteg” har gjorts i förhandlingarna.

Vägen mot brexit

23 juni 2016: Invånarna i Storbritannien röstar i en folkomröstning för att lämna EU, med siffrorna 51,9 procent mot 48,1.

29 mars 2017: Premiärminister Theresa May överlämnar det formella utträdesbeskedet till EU.

19 juni 2017: De första förhandlingarna om ett utträdesavtal inleds i Bryssel.

8 december 2017: En första principöverenskommelse nås om grunderna i utträdet.

17 oktober 2018: EU:s stats- och regeringschefer konstaterar att tillräckliga framsteg ännu inte nåtts för att hålla ett avgörande brexitmöte i november.

29 mars 2019: Storbritannien tänker formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har gjorts eller inte. Om en uppgörelse finns inleds omedelbart en knappt tvåårig övergångsperiod.

31 december 2020: Övergångsperioden löper ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet