Maktens högsäte i USA – Vita huset i Washington. Foto: Ron Edmonds/AP/TT

Halva USA har varit redo för en kvinna i många år

Publicerad
Analys ·

Det går knappt att slå på teven utan att se samma fråga diskuteras i USA, gång på gång på gång: Är landet verkligen redo för en kvinnlig president? 

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

En diskussion på CNN drev den tesen förra helgen. En kolumn i Boston Herald likaså.

Och när jag följde en republikan och en demokrat en dag under deras debatt på lokala tevestationen WHBN var det öppningsfrågan från programledaren.

”Jag blir alltid lite irriterad när frågan kommer”, säger demokraten Rufus Gifford.

”Det är klart att vi är redo, en majoritet av landet röstade på en kvinna redan för två år sedan.”

Halva USA redo sedan många år

Tittar man på historien så vann Hillary Clinton folkets röster 2016. Tre miljoner fler än Donald Trump, fördelade på fel delstater ur ett elektorsperspektiv.

I primärvalen innan 2016 lyste Hillary Clintons stjärna så klar att flera andra demokrater bestämde att det inte var någon idé att köra, bland andra, sägs det, Elizabeth Warren.

Och om vi backar bandet ytterligare åtta år, så var historien likadan. Hillary Clinton ledde så stort, och var ett så självklart namn, att de flesta andra bestämde sig för att låta bli. Förutom en ung senator från Chicago, Barack Obama.

Så halva USA har de facto varit redo för en kvinna i många år.

Leder i mätningarna

Demokraterna 2019 är ett multietniskt parti där kvinnor har en självklar roll, husets talman är en kvinna, Nancy Pelosi, den inofficiella ledaren för de unga progressiva är en kvinna, Alexandria Ocasio-Cortez, och den kandidaten som just nu leder i mätningarna är en kvinna, senatorn Kamala Harris från Kalifornien.

Lägg därtill att kvinnor var de som till störst del gick från Trumps parti i mellanårsvalet och att kongressen slog rekord i antal kvinnor i samma val så är därför få förvånade inom demokraterna att det är rekordmånga kvinnliga kandidater, fyra stycken, till 2020.

Så varför dyker frågan upp?

Republikanen Beth Lindstrom, en av debattörerna Boston, säger att en kvinna måste vara ”likeable”, lätt att gilla, på ett sätt som en man slipper.

Hon vet. Hon kandiderade själv i Massachusetts, och förlorade.

”Fast jag tycker att det är bra att fler kvinnor ger sig in i leken. Det är bara att jag inte vill ha en kvinnlig president bara för att hon är en kvinna. Jag vill ha en kompetent person”, säger hon.

Inte lätt för en kvinna

Det är 21 månader kvar till valet.

Få trodde att landet var redo för en svart president 2008.

Få trodde att landet skulle välja en dokusåpastjärna 2016.

Kommer det bli lätt för en kvinna 2020?

Nej.

Finns det ett glastak som inte krackelerat än?

Absolut.

Men en bra början vore kanske att sluta ställa frågan om landet är redo.

Den har inte fungerat historiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.