Foto: TT

Halverat antal vilda djur på 40 år

Publicerad

Till följd av mänsklighetens exploatering av djur och natur har populationen hos över 3.000 djurarter halverats sedan 1970, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden.

Populationerna av fisk, fåglar, däggdjur, groddjur och reptiler har minskat med 52 procent sedan 1970. Sötvattenarter har minskat med hela 76 procent.

Orsakerna är jakt, fiske och förlorad livsmiljö för de aktuella arterna – detta samtidigt som mänskligheten nästan fördubblats under samma period.

I takt med att den biologiska mångfalden minskar ökar konsumtionen. Sverige lämnar allt större ekologiska fotavtryck. 2012 krävdes 3,4 jordklot om alla skulle leva som svenskarna, i dag krävs resurser från 3,7 planeter, visar Världsnaturfondens rapport Living Planet.

Living Planet Index

Visa

* Världsnaturfondens Living Planet Report visar trenderna för den biologiska mångfalden och våra ekologiska fotavtryck.

 * I rapporten ingår ett mått på den biologiska mångfalden, det så kallade ”Living Planet Index”, LPI, som baseras på trender hos 10.380 populationer av 3.038 arter däggdjur, fåglar, kräldjur, groddjur och fiskar.

 * LPI visar att förlusterna i den biologiska mångfalden är störst i tropiska regioner och allra störst i Latinamerika.

Källa: Världsnaturfonden (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer