Live

Senaste nytt om kriget i Gaza

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live om kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kom hit och satte eld på parkeringen” – Abdul Hamid Najjars by attackerades av bosättare. Hör hans berättelse samt röster från en illegal israelisk bosättning. Foto: Pernilla Edholm

Senaste nytt om Hamas och Israel

Margot Wallström: "Ett välkommet besked"

Sveriges tidigare utrikesminister ser positivt på beskedet om att flera länder har erkänt Palestina som stat. Men hon har inte bara positiva känslor.

- Det är ödets ironi 10 år efter att Sverige erkände Palestina. Då fanns det fortfarande en möjlighet att påverka situationen mellan Israel och Palestina.

- Nu är vi i ett läge med en barbarisk attack av Hamas och ett svar från Israel som har dödat över 30 00 människor.

Hon säger att en tvåstatslösning känns längre bort än någonsin men att ländernas erkännande är viktiga politiska markeringar.

- Så länge Netanyahu sitter som ledare för
Israel kommer en tvåstatslösning i stort sätt vara omöjlig.

Tidigare utrikesminister Margot Wallström. Foto: SVT

Överblick

Markerad händelse

Flera gripna efter protester i Jerusalem

Nio personer har gripits efter stora protester i Jerusalem, rapporterar Reuters. Tumult ska ha uppstått och flera poliser ska ha attackerats, enligt ett uttalande från polisen.

Tre personer ska ha skadats, uppger Haaretz.

Demonstranter ropar medan polis försöker hålla ordningen.
Flera personer gripna efter demonstrationer i Israel. Foto: AFP/TT
Markerad händelse

Israel: Hizbollah-ledare dödad i Libanon

Israels militär uppger att en högt uppsatt ledare i den shiamuslimska milisgruppen Hizbollah dödats i ett israeliskt drönaranfall i södra Libanon, rapporterar flera israeliska tidningar.

Ledaren, Muhammad Ayoub, färdades i en bil när anfallet genomfördes. Ayoub uppges ha ingått i Hizbollahs raket- och robotenhet nära gränsen till Israel.

Markerad händelse

Fortsatta strider trots "taktisk paus"

Det har varit fortsatta strider i Rafah och södra Gaza, meddelade UNRWA-chefen Philippe Lazzarini under måndagen, rapporterar Reuters. Detta trots att den israeliska militären under söndagen meddelade att man ska införa en daglig "taktisk paus" på elva timmar för att möjliggöra ett säkert inflöde av humanitär hjälp.

– Det har kommit uppgifter om att ett sådant beslut tagits, men den politiska nivån säger att inget sådant beslut tagits. I nuläget kan jag berätta att striderna fortsätter i Rafah och södra Gaza och att inget ännu har ändrats operativt, säger Lazzarini under en presskonferens.

Philippe Lazzarini på pressekonferens
UNRWA-chefen Philippe Lazzarini på pressekonferensen i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell/NTB
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nethanyahu upplöser krigskabinettet

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu upplöser det krigskabinett som upprättades vid Gazakrigets utbrott i oktober förra året.

Netanyahu kommer att fortsätta att rådgöra i "begränsat forum" när det gäller särskilt känsliga beslut, skriver israeliska Haaretz.

Krigskabinettet var redan ett alltmer begränsat forum, då oppositionsledaren Benny Gantz förra veckan hoppade av det i protest mot hur premiärminister Netanyahu driver den fortsatta krigföringen i Gaza.

– Kabinettet var del av koalitionsavtalet med Gantz, enligt hans önskan. Så fort Gantz lämnade fanns det inte längre något behov av ett kabinett, sade Netanyahu efter ett möte på söndagen, enligt The Jerusalem Post.

Krigskabinettet bestod vid upplösningsbeslutet således bara av Netanyahu och försvarsminister Yoav Gallant.

(TT)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Israel varnar för upptrappning i Libanon

Intensifierade anfall från Iranstödda Hizbollah över gränsen från Libanon till Israel kan utlösa en allvarlig upptrappning. Det varnade den israeliska militären på söndagen, enligt Reuters.

– Hizbollahs ökade aggression för oss till randen av vad som kan bli en bredare upptrappning, en som kan få förödande konsekvenser för Libanon och hela regionen, säger talespersonen Daniel Hagari i ett videouttalande, enligt nyhetsbyrån.

Efter att i förra veckan ha avfyrat de största antalet robotar och drönare hittills ska Hizbollahs beskjutning ha minskat något.

Följ med SVT:s reporter Gilda Hamidi-Nia och fotograf Pablo Torres, när de nyligen besökte bland annat ett kommunhus i norra Israel där gränsen övervakas, i videon ovan.

Markerad händelse

Regeringen: Kände inte till IDF:s beslut

Premiärminister Netanyahu kände inte till att Israels militär skulle utlysa en "taktisk paus" på elva timmar i södra Gaza, uppger hans pressavdelning för Haaretz.

Enligt dem så ska Netanyahu ha vänt sig emot beslutet och kallat det "oacceptabelt". Inte heller försvarsminister Yoav Gallant ska ha känt till planerna, som enligt honom inte ska ha godkänts av krigskabinettet.

Höga militärer förnekar dock för Haaretz att regeringen inte informerats på förhand. De vidhåller att striderna i Rafahområdet pausas mellan klockan 08 och 19 framöver för att möjliggöra ett säkert inflöde av humanitär hjälp.

Markerad händelse

"Taktisk paus" i södra Gaza

Den israeliska militären meddelade tidigt på en söndagen en "taktisk paus" i södra Gaza. Det i ett försök att öka inflödet av mängden förnödenheter till området, rapporterar AP.

Pausen kommer dock bara vara mellan klockan 08 och 19, lokal tid. Det kommer även gälla varje dag, samma tid, tills annat besked ges.

Israel har fått mycket kritik för att uppehålla leveransen av förnödenheter till Gaza och FN har sagt att leveranserna bromsats upp då den israeliska militären måste ge tillstånd för lastbilar att köra in.

Det nya arrangemanget syftar till att ge ett 11-timmars oavbrutet fönster varje dag för lastbilar att röra sig in och ut.

Israels Gallant reser till USA

Israels försvarsminister Yoav Gallant kommer att besöka USA inom några veckor, bekräftar regeringen för Times of Israel.

Målet med besöket uppges vara samtal om säkerhetsläget, men inga fler detaljer anges.

Piren i Gaza har flyttats

I ett pressmeddelande bekräftar USA:s centralkommando att piren som använts för humanitärt stöd utanför Gaza, återigen har flyttats till Israel på grund av dåligt väder.

"Beslutet att tillfälligt flytta piren togs inte lättvindigt utan var nödvändigt för att säkerställa att den tillfälliga piren kan fortsätta leverera hjälp i framtiden", skriver USA:s centralkommando.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgift: Biden skickar rådgivare till Israel

För att förhindra att konflikten mellan Israel och Hizbollah utbryter i ett fullskaligt krig väntas USA:s president Joe Biden skicka en högt uppsatt rådgivare till Israel, rapporterar Axios med hänvisning till källor.

Israel och Hizbollah har skjutit mot varandra nästan dagligen sedan Hamas attack den 7 oktober.

Sent under måndagen kom uppgifter om att en högt uppsatt Hizbollah-ledare dödats i en israelisk räd. Hizbollah svarade med att de skulle intensifiera sina attacker.

På torsdagen ska Hizbollah ha avfyrat över hundra raketer mot militära baser i Israel.

Hör SVT:s reporter Gilda Hamidi-Nia på plats vid Golanhöjderna efter Hizbollahs attack.