Senaste nytt om kriget mellan Hamas och Israel

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober har situationen eskalerat till ett fullskaligt krig. Konflikten har också vidgats till att omfatta närliggande områden. SVT rapporterar live från kriget och säkerhetsläget i regionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill åka till ett säkert ställe” – hör Malik Ashkatana berätta om livet i Rafah och den hopplösa jakten på en säker tillflyktsort i Gaza. Foto: Youssef Ruzzi

Senaste nytt om Hamas och Israel

Överblick

Markerad händelse

Hälsoministeriet: 100-tal dödade senaste dygnet

Fler än 100 palestinier har dödats av israeliska luftanfall mot Gazaremsan under det senaste dygnet, uppger hälsoministeriet i det Hamaskontrollerade Gaza.

Siffrorna har inte kunnat verifieras av oberoende aktörer och skiljer inte mellan civila och stridande dödsfall.

Uppgifterna kommer efter de senaste dagarnas intensiva militära aktivitet i södra Gaza, i bland annat staden Khan Yunis.

Palestinier söker efter överlevande i rasmassorna från en förstörd byggnad i Deir al Balah. Foto: AP

Palestinier ber fredagsbön i ruinerna av Al-Huda moskén i Rafah efter att den förstördes av israeliska flyganfall.

Foto: Haitham Imad/EPA/TT
Markerad händelse

USA förkastar Netanyahus Gaza-förslag

Israels ledare föreslår att Gaza ska styras av lokala palestinska ledare utan band till terrorstämplade Hamas när kriget är över. Israelisk militär ska enligt förslaget bli kvar på Gazaremsan.

Enligt det tvåsidiga förslaget kommer Israel att fortsätta med sin militära offensiv mot Gaza tills man har nått sina mål: att förgöra de islamistiska extremistorganisationerna Hamas och Islamiska jihad och se till att samtliga gisslan som fortfarande hålls i Gaza släpps fria.

Även efter krigsslutet ska den israeliska militären ha "full frihet" att verka i Gazaremsan i syfte att förebygga terrorism, enligt Netanyahus plan.

USA förkastar helt idén om en "återockupering".

USA:s utrikesminister Antony Blinken upprepade Washingtons ståndpunkt och slog fast att USA motsätter sig både en återockupering av Gazaremsan samt varje försök från Israels sida att minska Gazas territorium.

Markerad händelse

Netanyahu lägger fram plan för Gazas framtid

Israels premiärminister har lagt fram en plan för Gaza efter kriget, rapporterar israeliska medier.

Förslaget innebär ett Gaza som efter kriget styrs av lokala palestinska ledare utan band till Hamas eller rörelsens utländska anhängare.

Även efter krigsslutet ska den israeliska militären ha "full frihet" att verka i Gazaremsan i syfte att förebygga terrorism, enligt Netanyahus plan.

Den innebär också att Israel kommer fortsätta sin offensiven tills man har nått sina mål: att förgöra terrorstämplade Hamas och se till att samtliga gisslan släpps fria.

Palestinska myndigheten (PA), som styr över Västbanken, dömer ut den israeliska planen i skarpa ordalag. I ett uttalande kallar PA förslaget för "en officiell (israelisk) återockupation av Gazaremsan", rapporterar The Times of Israel.

Påstådd milisman dödad i israelisk drönarattack

Israels försvarsmakt IDF säger sig ha dödat en palestinsk milisman som var på väg att utföra en attack i ockuperade Västbanken.

Mannen, som enligt Israel tillhörde terrorstämplade Islamiska jihad, dödades på torsdagen nära Jenin när en drönare träffade bilen han färdades i. Han ska enligt Israel ha varit inblandad i flera tidigare skjutningar mot israeliska posteringar.

Det palestinska nyhetsorganet Wafa uppger att två personer dödades i drönarattacken och ytterligare fyra skadades.

En söndersprängd bil efter drönarattacken i Jenin. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Hamasledare har lämnat medlarsamtalen

Hamas politiska ledare Ismail Haniyeh har lämnat Egypten, uppger den terrorstämplade rörelsen.

Detta efter att ha fört samtal med egyptiska representanter om en möjlig vapenvila på Gazaremsan och utbyte av israeliska gisslan mot palestinier som fängslats i Israel.

Under torsdagen kom uppgifter om att både israeler och palestinier närde ett visst hopp om att en överenskommelse kan bli klar under nästa vecka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Adenviken farligaste platsen på havet i världen"

Sverige ska skicka militär personal till EU:s insats i Röda havet. Insatsen omfattar områden som Persiska viken, Hormuzsundet och Adenviken.

- Vattnet utanför Jemen - Röda havet och Adenviken - är kanske den allra farligaste platsen just nu i världen ute till havs, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Detta på grund av att Huthirebellerna dagligen riktar robotar och missiler mot fartyg som passerar i området.

- I dag senast träffade de ett fartyg med två raketer som började brinna.

De Iranstödda islamistiska Huthirebellerna i Jemen har sedan december attackerat handelsfartyg i Röda havet för att hämnas kriget i Gaza. Här hittar du SVT:s samlade rapportering om attackerna.

Markerad händelse

Israelisk militär har återigen stormat Nasser-sjukhuset

Enligt Gazas hälsoministerium har Israels styrkor återigen stormat Gazas näst största sjukhus Nasser-sjukhuset i Khan Yunis, efter att de tidigare uppgett att styrkorna dragit sig tillbaka under torsdagen. Det rapporterar Reuters.

Israeliska tjänstemän har hävdat att Hamas är verksamma från sjukhusets lokaler, något som både Hamas och personalen på sjukhuset avfärdat.

Sedan en vecka tillbaka har Nasser-sjukhuset belägrats av israelisk militär, vilket har satt sjukhuset helt ur drift. Ett 30-tal patienter har under perioden fått evakueras till andra sjukhus i regionen, uppger Världshälsoorganisationen (WHO).

Fyra röda och vita ambulanser kör på led genom ett krigshärjat Gaza.
En konvoj av ambulanser evakuerar patienter från Nasser-sjukhuset den 18 februari. Foto: Christopher Black/WHO

Nya attacker och motangrepp i Röda havet

Ett fartyg i Röda havet började brinna i en robotattack som tros ha utförts av den islamistiska huthirörelsen i Jemen på torsdagen.

Branden kunde släckas och ingen person skadades i attacken. Det enligt den brittiska flottan som meddelade att angreppet besvarats.

Fartyget uppges ha varit på väg från Thailand till Egypten när det attackerades med två robotar.

Franska flottan uppgav senare på dagen att man skjutit ned två drönare över Röda havet. Drönarna misstänks ha tillhört den militanta huthirörelsen som backas upp av Iran.

Det var andra nedskjutningen som utfördes av fransk militär denna vecka. (TT)

Markerad händelse

Uppgifter: Eldupphör kan vara på gång

Palestinska källor säger till spanska nyhetsbyrån EFE att Hamas nu gjort viktiga eftergifter som kan bana väg för enighet. Man utrycker hopp om att någon form av överenskommelse kan nås nästa vecka.

- Hamas har slopat sitt krav på ett permanent eldupphör och att Israel drar sig ur Gazaremsan helt. I utbyte vill de ha garantier för att deras ledare inte dödas, citerar EFE källorna.

I dag anländer också USA:s sändebud Brett McGurk till Israel efter att ha träffat medlare i Egypten. Såväl israeler som palestinier andas viss optimism.

USA har också signalerat till Israel att det är extremt viktigt att få till en uppgörelse före den muslimska fastemånaden ramadan, som inleds runt den 10 mars. Det rapporterar medier i USA och Israel.