Under 17 veckor har gränsprotesterna längs med Gazaremsan pågått. Foto: AFP/TT

Hamas: Enighet om eldupphör på Gazaremsan

Publicerad

Hamas och Israel har enats om eldupphör i och runt Gazaremsan, uppger en talesman för den palestinska islamiströrelsen som styr området.

– Med hjälp av Egypten och FN har vi kommit fram till att återgå till det tidigare tillståndet av lugn mellan ockupationen (Israel) och palestinska styrkor, säger Fawzi Barhoum, talesman för Hamas.

Under fredagsdygnet dödades fem personer i eldväxlingar och anfall mellan palestinska och israeliska styrkor i gränsområdena mellan Israel och Gaza. Tre av dem uppges ha varit Hamassoldater och en israelisk soldat.

Protester sedan 30 mars

Gränsprotesterna längs Gazaremsan har pågått under 17 veckor. Närmare 150 palestinier har dödats i sammanstötningarna och mer än 15 000 människor har skadats. Den soldat som dödades under fredagen är det första israeliska dödsfallet, skriver BBC.

Israel har ännu inte kommenterat eldupphöret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.