Sjukvårdare i Gaza bär en skadad man, som träffats av israelisk beskjutning, till ett fältsjukhus. Foto: Khalil Hamra/TT

Upptrappat läge vid Gazas gräns

Uppdaterad
Publicerad

Fyra palestinier och en israel har fått sätta livet till vid Gazaremsans gräns. Israel har gått till angrep mot mål i Gaza med flyg och stridsvagnar. Anfallen motiveras av israeliska armén med att skott avlossats från södra Gaza mot israeliska soldater.

Islamiströrelsen Hamas, som styr Gazaremsan, bekräftar enligt medier på plats i regionen att tre medlemmar av rörelsens militärkommando har dödats. Vårdkällor i Gaza uppger dessutom att en fjärde person sköts ihjäl under en demonstration vid gränsen. Samtidigt uppger den israeliska armén att en av dess soldater dödats då palestinier öppnat eld.

– Den stora frågan är om detta är inledningen till ett fjärde Gazakrig, upprinnelsen med en period av ganska kraftig upptrappning är likartad tidigare krig, säger Anders Persson, doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Det som talar emot är att dödssiffrorna fortfarande är låga, säger Persson. Något som tyder på att Israel i huvudsak riktat in sig på obemannade mål.

– Jag tror att detta handlar om att Israel fått nog och att de verkligen vill markera att de kan ta i med hårdhandskarna, säger Persson.

Hårdare reaktioner

Israel har aviserat hårdare reaktioner mot ansamlingar av palestinier vid gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Den sortens protester har pågått i flera månader och närmare 150 palestinier har dödats i sammanstötningarna. Israel har också varslat åtgärder mot palestinier som skickar in ballonger och drakar med facklor över israeliskt område.

FN:s Mellanösternsamordnare Nickolay Mladenov från Bulgarien uppmanar via Twitter båda parter att upphöra med sina aktioner omedelbart.

– Det avgörande är hur Hamas kommer att svara. Det räcker med att Hamas skickar en raket som träffar ett hus eller liknande, så kan det komma att eskalera väldigt fort, säger Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striderna mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet