Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har aldrig gått in i israeliska städer och tagit gisslan såhär förut – detta är en ny situation” hör Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och gästprofessor vid det Hebreiska universitet i Jerusalem. Foto: Reuters/SVT

Hamas hot: Kommer börja avrätta gisslan

Uppdaterad
Publicerad

Terrorstämplade Hamas kommer att börja avrätta en gisslantagen israelisk civilperson varje gång Israel bombar en civil byggnad i Gaza utan förvarning. Det uppger den terrorstämplade gruppen enligt Reuters.

– Jag vet inte hur länge hon kan överleva det här, säger israelen Adva Adar vars farmor är en av dem som tagits till fånga.

Hamas uppger att runt 100 personer hålls som gisslan och att de håller Israels styre ansvariga för beslutet. Enligt Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och gästprofessor vid det Hebreiska universitetet i Jerusalem är det här en helt ny situation och det är för tidigt att säga hur detta kommer utvecklas.

– Det Hamas har att vinna är för det första att få till en fångutväxling, för det andra att visa att man klarat av att ta sig in i Israel och lyckats göra den här attacken. Det är en vinst för Hamas när det gäller det retoriska och propagandan, att de är en viktig palestinsk ledare, säger hon.

Krig mellan Israel och Hamas

Såg sin farmor på bilder från Gaza

En av dem som tagits till fånga är Adva Adars farmor. Det sista hon hörde från henne var ett sms där 85-åringen skrev att terrorister var på gatorna och att det sköts och skreks. Senare såg Adva sin farmor i en video från Gaza där hon tillfångatagits.

– Hon måste genomlida det här traumat och den här smärtan, men jag vet inte hur länge hon kan överleva det här, säger Adva Adar.

IDF: Har väntat oss detta

Jonathan Conricus, talesperson för den israeiliska militären, IDF, menar att Hamas hot om att avrätta gisslan var ett väntat besked.

– De har tagit gisslan för att avrätta, för att visa det i sociala medier och försöka skydda sig själv från våra attacker, säger han.

Han menar samtidigt att IDF:s militära strategi inte påverkas av hotet då de inte riktar in sig på civila mål utan endast attackerar Hamas militära infrastruktur.

– Det är de som är våra fiender, civilbefolkningen i Gaza är inte våra fiender. Jag tror att de kommer att tjäna på det vi kommer att göra mot Hamas, säger Jonathan Conricus.

Gazas hälsodepartement uppgav på måndagen att minst 687 palestinier dödats och 3 700 skadats. Minst 900 israeler har dödats och nästan 2 400 har skadats, enligt medier i Israel.

Se mer om gisslantagningarna i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Jonathan Conricus är talesperson för Israels militär IDF: ”Alla terrorister som var inne i Israel är antingen döda eller fångatagna”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet