Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eitan Carlqvist fick fly för sitt liv, när han besökte festivalen som attackerades av terrororganisationen Hamas. Foto: SVT/Reuters

Svenske Eitan Carlqvist var på ravefesten när Hamas attackerade

Uppdaterad
Publicerad

Hamas slog på lördagsmorgonen till mot ravefesten ”Nature Party”vid kibbutzen Re'im. Svenske Eitan Carlqvist och hans kompisgäng befann sig på festivalen – och fick fly för sina liv.

– Vi sprang typ i en timme och hela tiden hörde vi skjutningar bakomoss, säger han.

Eitan Carlqvist, 22, som är född i Stockholm men bor i Tel-Aviv sedan 18 år tillbaka, och hans vänner anlände till festivalen ”Nature Party” på fredagen. Några timmar senare slog Hamas till mot platsen som en del av sin blixtoffensiv mot Israel.

Feststämningen byttes snabbt mot panik. Först avfyrades raketer mot området och kort därefter började beskjutningen från Hamasanhängare. Kompisgänget beslutade sig för att avvakta innan de försökte lämna festivalen i sin bil, men till slut fanns inget annat val än att fly.

Krig mellan Israel och Hamas

– Efter att ha väntat i 20 minuter började vi höra att skjutningarna blev starkare och starkare och då sa vi att vi måste härifrån, säger han.

”Kollade inte bakåt”

Den enda utgången var blockerad av tomma bilar som beskjutits. I stället fick de köra på sand, mellan träd och genom skogen för att hitta ut. Efter en stund började kulorna vina omkring bilen.

– De sköt på oss hela tiden, säger Eitan Carlqvist.

Längs vägen passerade de döda kroppar, blod och övergivna bilar. När de kört i omkring en kvart blockerades vägen av ett fordon och de fick fly till fots genom skogen.

– Vi kände kulorna en meter från oss. Man kände att luften bredvid skakade, säger han.

– Alla fyra kompisar var tillsammans hela tiden och vi sprang typ i en timme och hela tiden hörde vi skjutningar bakom oss, vi kollade inte bakåt, och man såg missiler och bomber i luften.

Kom till säkerhet

Det tog två timmar innan beskjutningen bakom dem slutade helt. Då flög raketerna fortfarande över himlen. Totalt sprang och gick de i uppskattningsvis 20 kilometer innan de slutligen nådde en by.

– Det var sandväg och sedan kom vi till asfalt och sedan såg man hus och en by. Jag bara ramlade på asfalten och tackade för att jag var i säkerhet, säger Eitan Carlqvist.

Därifrån bussades de hem till Tel-Aviv med hjälp av militären.

Hör Eitan Carlqvist berätta om skräckflykten i videospelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet