En palestinsk man tittar på spillrorna av sitt hem efter att israeliska luftangrepp träffat det. Foto: TT

Hamas-medlem tror på eldupphör inom kort

Uppdaterad
Publicerad

Raketbeskjutningen från och flygbombningen av Gaza har gått in på sin elfte dag – samtidigt som omvärldens försök att kyla ner konflikten fortsätter.

USA:s president Joe Biden har uppmanat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att försöka trappa ned stridigheterna så att vapnen kan tystna. Och enligt en egyptisk säkerhetskälla har parterna med hjälp av medlare i princip enats om ett eldupphör, även om det fortfarande förhandlas om detaljerna.

”En dag eller två”

– Jag tror att de pågående ansträngningarna för ett eldupphör kommer att lyckas, säger Moussa Abu Marzouk, en senior politisk företrädare för Hamas, till den libanesiska tv-kanalen al-Mayadeen.

Israel-Palestina 2021

– Jag väntar mig att eldupphör kan nås inom en dag eller två och att det kommer att ha sin grund i en ömsesidig överenskommelse.

I går sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att Israel kommer att fortsätta attackerna mot Hamas i Gazaremsan och utesluter inte ens en ny ockupation. Detta trots USA:s president, Joe Bidens, vädjan i går om en vapenvila.

Över 200 döda i Gaza

Fler än ett dussin luftangrepp utfördes av Israel mot Gaza i natt. Bland annat träffades två hus i södra delen av området. Flera personer ska ha skadats. Enligt israelisk militär ska man bland annat träffat ett vapenförråd och ”militär infrastruktur” som finns bland bostäderna.

Över 200 människor, varav 63 barn, har dött i Gaza sedan våldsamheterna startade, enligt den regionala sjukvårdsmyndigheten. Tolv israeler, inklusive två barn, har dödats i attackerna. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har Israels attacker orsakat skador på åtminstone 18 sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fungerar ”Iron Dome” Foto: TT/AFP/EPA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet