Han är fast i Afghanistan – vågar inte åka till flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Wadud flyttade till Sverige 2009 för kärleken. Tolv år senare åkte han tillbaka till sitt hemland Afghanistan för att hjälpa sin covidsjuka bror och mamma. Efter talibanernas maktövertagande är han fast i landet och vågar inte ta sig till flygplatsen.

– Alla är rädda, säger han när SVT pratar med honom från Kabul.

Informationen från Utrikesdepartementet är tydlig: Om du har svenskt pass eller uppehållstillstånd tillsammans med ett annat giltigt pass så finns det platser på flygplan från Kabul, till både Tblisi och Islamabad.

Men att ta sig till flygplatsen, det får man göra på egen risk.

”Att ta sig dit kan vara förenat med livsfara”, skriver UD i ett sms som gått ut till personer som skrivit upp sig på svensklistan från Afghanistan.

En som gjort det är Wadud. Han har svenskt medborgarskap och försökte ta sig till flygplatsen på fredagsmorgonen, efter att ha fått sms:et. Men gav upp efter en fyra timmar lång kö.

”Kan dö om jag går dit”

– Alla skjuter utanför flygplatsen, de som bott länge i Afghanistan kanske är vana vid det nu. Men jag är rädd, jag vill inte dö.

Den stora folksamlingen utanför flygplatsen skrämmer honom också.

– Ramlar man så är det inte lätt att komma upp igen eftersom det är så mycket folk.

Wadud kommer inte försöka ta sig till flygplatsen igen under de närmsta dagarna på grund av risken, säger han.

– Om jag går dit så kommer jag nog dö snart. Men stannar jag hemma kan jag nog leva några dagar till.

Innan han flyttade till Sverige hade Wadud ett arbete i Afghanistan som gör att han idag, under det nya talibanstyret, fruktar sitt liv.

– Det är inte lätt. Jag försöker uppmuntra min familj och säger att allting kommer gå bra och att ingenting kommer att hända med mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.