Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Josefins anhörige är mitt i kaoset vid flygplatsen i Kabul – hör henne berätta om oron. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fortsatt kaotiskt vid flygplatsen – USA manar medborgare att hålla sig borta

Uppdaterad
Publicerad

Situationen vid flygplatsen i Kabul är fortfarande mycket orolig. En reporter vid Sky News vittnar om att människor trampats till döds i försöken att ta sig in på flygplatsen, och USA varnar nu sina medborgare för att försöka ta sig dit.

Samtidigt kommer uppgifter från svenska UD om att dess personal har har lyckats hjälpa lokalanställda med familj att ta sig in på flygplatsen i Kabul. Svenska medborgare i Kabul ska också ha lyckats ta sig in på flygplatsen, enligt utrikesminister Ann Linde.

”Situationen är fortsatt mycket svår vid flygplatsen. I nära samarbete med andra länder fortsätter det intensiva evakueringsarbetet”, skriver Linde på Twitter.

Det är oklart hur många som har tagit sig in på flygplatsen, liksom hur UD:s personal har agerat för att hjälpa dem. I går rapporterade SR Ekot att de 41 lokalanställda med familjer uppmanats av UD att bege sig till flygplatsen, men att de flesta vänt om när det stod klart att de inte släpptes in.

Platser på evakueringsflyg säkrade

Enligt UD kommer det att finnas plats på evakueringsflyg för alla lokalanställda med familjer inom de närmaste dagarna, liksom för de omkring 300 som var lokalanställda före 2014 och för de över 400 svenska medborgarna som befinner sig i landet.

Tiotusentals människor har sökt sig till flygplatsen för att få en chans att ta sig ur landet efter talibanernas maktövertagande, men få lyckas ta sig in genom grindarna.

Svenska Josefin, som SVT har pratat med, har en anhörig i Kabul som försöker ta sig ut. Han försökte ta sig in på flygplatsen under både fredagen och lördagen, men utan resultat. Trots att han hade passet redo viftades han bort av soldaterna på plats.

– När han väl var framme började soldaterna piska honom och då valde han att vända om, berättar Josefin.

Ihjälklämda vid ingången

En reporter från Sky News beskriver hur människor krossades till döds i morse när en folkmassa gjorde en rusning genom en trång passage till platsen där brittiska soldater avgöra vilka afghaner som ska få evakueras.

Kaoset har lett till att flygplan lämnar Kabul trots att de har lediga platser ombord.

I dag avrådde USA:s ambassad alla amerikanska medborgare från att bege sig till flygplatsen, om de inte fått särskilda instruktioner från amerikanska myndigheter.

Ingen svensk truppinsats

USA har 6 000 soldater på plats för att organisera evakueringen. Flera andra Natoländer har trupper på flygplatsen, och i går beslutade Finlands regering att sända en styrka till Kabul. Några planer på att skicka svenska soldater finns dock inte, enligt Försvarsmakten.

– Vi har flygplan som är framme i och på väg till flygplatser i närheten av Kabul. Och avsikten är att flyga in till Kabul och hämta personer. Och flygplanen är militära, så i den meningen är militär där, men vi är bara där för att sköta transporten, säger kommunikatören vid Försvarsmakten Henrik Lundqvist Rådmark till Svenska Dagbladet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nato krävde på fredagen att talibanerna respekterar evakueringen via Kabuls flygplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer