Budgetchefen vid Vita huset, Mick Mulvaney, tar nu över som president Donald Trumps stabschef i USA. Foto: TT / AP / Susan Walsh

Mulvaney blir Donald Trumps nye stabschef

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har utsett sin nye stabschef. Efterträdare till John Kelly, som lämnar posten vid nyår, blir Mick Mulvaney. Den nye tillförordnade stabschefen kommer senast från en högt uppsatt chefsposition i en annan del av Vita huset.

Ex-generalen John Kelly tillträdde posten som stabschef i juli 2017 då han efterträdde sparkade Reince Priebus. Efter bara ett och ett halvt år stod det förra veckan klart att även Kelly försvinner.

Donald Trump förkunnade på fredagskvällen, svensk tid, att det blir chefen vid OMB, myndigheten för förvaltning och budget i Vita huset, som nu kliver in i rollen.

Oklart hur läng Mulvaney stannar

”Jag är glad att kunna annonsera att Mick Mulvaney kommer att tituleras stabschef vid Vita huset, och ta över efter general John Kelly som har tjänat vårt land med distinktion”, skriver Trump på twitter.

Det är i nuläget inte annonserat från Vita huset hur länge det är tänkt att Mulvaney ska tjänstgöra som tillförordnad stabschef.

Spekulationer kring svärsonen

I en intervju med Fox tidigare i veckan sade Trump att hans idealkandidat var ”någon som är stark, men jag vill ha någon som tänker som jag”.

Två namn som fortfarande finns med i spekulationerna kring vem som ska bli Trumps permanente stabschef är presidentens svärson och rådgivare Jared Kushner och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer. Det kan också bli så att Mulvaneys tillsättande blir en permanent lösning.

Hög tjänst

Posten som stabschef beskrivs ibland som den högsta som kan nås i Vita huset utan att ställa upp i ett val.

Tv-kanalen Fox News rapporterade redan i våras om rykten att Trump ville ersätta Kelly med Mulvaney.

Ett namn som många trodde skulle bli Trumps första val till posten, Nick Ayres, meddelade förra helgen att han inte var intresserad av jobbet. Den 36-årige republikanen arbetar som stabschef för vicepresident Mike Pence.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer