Bob Woodward och Donald Trump. Foto: Mandel Ngan och Jim Watson / AFP

Ny bok rör om i Vita huset – Trump dementerar: ”Påhittat”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump med tillhörande administration är ånyo föremål för en bok som drar deras arbete i smutsen. Den här gången är det Bob Woodward, en av Watergate-journalisterna, som skrivit, och nu slår Vita huset ifrån sig uppgifterna i en rad formella uttalanden.

Den prisade journalisten Bob Woodward har anonymt intervjuat ett hundratal människor i Trumps närhet och skrivit Fear om presidentens tid vid makten. I boken framkommer uppgifter om att presidentens medarbetare har ett mycket lågt förtroende för sin chef.

Bland annat ska en ekonomisk rådgivare vid åtminstone två tillfällen ha tagit papper från Trumps skrivbord för att få honom att inte skriva under beslut som kunnat skada landet.

Dokument som höll på att få USA att dra sig ur ett handelsavtal med Sydkorea smusslades bort från presidentens arbetsrum i sista stund, och han ska senare inte ens ha märkt att det saknades.

Trump dementerar

– Det är påhittat. Det var ingen som tog något från mig, säger Donald Trump till sajten the Daily Caller.

En av de mest sensationella uppgifterna i boken handlar om att Donald Trump ska ha sagt till sin försvarsminister Jim Mattis att han ville att USA skulle döda Syriens president Bashar al-Assad. Försvarsministern ska då ha sagt att han skulle ta tag i saken, men sedan underlåtit att göra det.

Och vid ett annat tillfälle ska Mattis ha sagt att presidenten har ett intellekt som en mellanstadieelev. Men natten mot onsdag svensk tid gick försvarsministern ut med en dementi.

”De ord som tillskrivs mig har aldrig yttrats av mig eller i min närvaro”, skriver han i ett pressmeddelande.

Kallade Trump idiot

Även stabschefen John Kelly, som enligt boken ska ha kallat presidenten ”idiot” gick ut med ett officiellt uttalande natten mot onsdag, svensk tid.

”Det här är ytterligare ett patetiskt försök att smutskasta människor i presidentens närhet och skapa distraktion från administrationens många framgångar”.

Det här är den andra gången i år som en bok som skildrar Donald Trumps arbete skakar om Vita huset. I januari släpptes ”Fire and fury” av Michael Wolff, med liknande innehåll, men sanningshalten i den bedömdes inte vara hundraprocentig.

Bob Woodward, som skrivit den nya boken, avslöjade tillsammans med sin kollega Carl Bernstein Watergate-affären som till slut ledde till att dåvarande president Richard Nixon fick avgå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.