Till vänster Brett Kavanaugh som möter fotograferna inför utfrågningen. Till höger en kvinnlig aktivist som bärs bort från åhörarläktaren – hon var en av flera som avlägsnades av vakterna. Foto: Chip Somodevilla/Brendan Smialowski/TT

Tumult under utfrågningen av Trumps förslag till domare

Uppdaterad
Publicerad

Aktivister som bars bort av vakterna och demokratiska senatorer som protesterade högljutt. Det började tumultartat när utfrågningen av Brett Kavanaugh, Trumps kandidat till Högsta domstolen, inleddes i senaten under tisdagen.

– Det här är en parodi på rättvisan, skrek åhörare enligt Reuters.

Brett Kavanaugh är Donald Trumps val till Högsta domstolen. Valet kan vara avgörande för lång tid framöver då domarna sitter på livstid. Om Kavanaugh får uppdraget kommer Högsta domstolen få en tydlig övervikt av konservativa domare.

Åhörare bars bort av vakter

Demokraterna oroar sig för vad valet kan få för följder då det gäller bland annat aborträtten i USA. Och när utfrågningen av Kavanaugh skulle börja i senaten under tisdagen var det inledningsvis tumultartat.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Aktivister fick avlägsnas från åhörarläktaren då de störde utfrågningen. Bilder visar hur åtminstone en kvinna bars bort av vakterna. Andra aktivister visade sitt missnöje genom att gå klädda som tjänarinnor ur tv-serien ”The Handmaid's Tale” – som baseras på Margret Atwoods bok om ett framtida USA där kristna fundamentalister har tagit över landet.

”Vi kan inte gå vidare”

Men det var inte bara aktivister som visade sitt missnöjde. Även demokratiska senatorer ifrågasatte om det överhuvudtaget gick att genomföra utfrågningen. De är upprörda över att Vita huset inte har offentliggjort dokument från tiden då Kavanaugh arbetade för Bush-administrationen under åren 2003-2006. Det var år då flera känsliga beslut fattades under det Bushs krig mot terrorismen.

– Vi kan inte gå vidare. Vi har inte getts möjligheten att ha en meningsfull utfrågning, sade senatorn Kamala Harris.

– Vad försöker vi dölja? Varför påskyndas det här? frågade senatorn Patrick Leahy.

Efterträder Kennedy

Republikanerna i sin tur beskyllde demokraterna för att bara försöka förhala utnämningen.

– Jag tycker att vi är skyldiga det amerikanska folket möjligheten att höra om domaren Kavanaugh ska vara i Högsta domstolen eller inte, sade den republikanska senatorn Chuck Grassley.

Donald Trump nominerade Kavanaugh, 53, för att efterträda Anthony Kennedy som tidigare år meddelade att han avgår. Även Kennedy var konservativ men han har genom åren ställt sig på samma sida som mer liberala domare i flera frågor – bland annat då det gäller aborträtten och homosexuellas rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Mer i ämnet