Nu varnar USA:s president Donald Trump Iran och Ryssland att inte agera vårdslöst i Idlib. Foto: TT

Donald Trump oroas av Idlib-offensiv

Uppdaterad
Publicerad

Nu lägger sig Donald Trump i den väntade offensiven i Idlib som kallas för Syrienkrigets sista stora slag och som kan innebära många civila offer.

”Ryssarna och iranierna skulle begå ett allvarligt humanitärt misstag om de deltog i den här potentiella humanitära tragedin”, twittrar presidenten.

Just nu förbereder den syriska regimen en attack med stöd av Ryssland och Iran mot staden Idlib och dess omgivning i nordvästra Syrien. Området ses som det sista som kontrolleras av rebeller och en rad omständigheter gör att risken för många civila offer bedöms vara stor.

I provinsen bor omkring fyra miljoner och människorättsgrupper har vädjat till EU och USA för att förmå Syriens president Bashar al-Assad att hejda en attack. USA:s president Donald Trump har fram till nu inte visat något intresse men twittrade under natten mot tisdag svensk tid att Assads allierade inte borde delta i en offensiv mot Idlib.

Syrienkriget

”Låt det inte ske”

”Ryssarna och iranierna skulle begå ett allvarligt humanitärt misstag om de deltog i den här potentiella humanitära tragedin”, skriver han och fortsätter med att hundratusentals människoliv står på spel:

”Låt det inte ske!”

Utspelet kommer samma dag som Irans utrikesminister Javad Zafari besökte huvudstaden Damaskus för möten med regimen som i första hand väntas handla om det avgörande slaget om Idlib, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet