– Ärligt talat så höll jag detta för mig själv. Först efter en vecka berättade jag för min fru, säger Heiko Böhringer.

Han fanns med på högerextrema gruppens dödslista

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har Tyskland gång på gång skakats av attacker och våldsdåd där gärningsmännen haft högerextremt motiv. 

– Den största chocken var när jag fick se ritningen över vår bostad hos polisen. Att sådana personer vet precis hur de hittar dig i ditt hem och kan skada dig, säger Heiko Böhringer, lokalpolitiker, som fanns med på en detaljerad dödslista från en högerextrem grupp.

Tyska regeringen bedömer att den växande högerextremismen nu är det största hotet mot den allmänna säkerheten i landet.

Lokalpolitikern Julian Barlen varnar nu för att coronademonstrationerna har hjälpt extremister att flytta fram positionerna. Säkerhetspolisen beräknar att det finns 32 000 högerextremister i landet i dag, 65 av dem misstänks förbereda dåd.

– När konspirationsteoretiker, extremister från högerpartier och medborgare går ut på gatorna tillsammans så uppstår en explosiv blandning. Och jag anser att den faran måste tas på större allvar av politiker, myndigheter, säkerhetspolis och polis, säger Julian Barlen, från socialdemokraterna i Schwerin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.