Sepulvado, som mördade sin styvson 1992 skulle egentligen ha avrättats i måndags, men eftersom myndigheterna i Louisiana inte kan garantera att fängelset Louisiana State Penitentiary har rätt läkemedel får han leva ytterligare en tid. Avrättningen är nu uppskjuten i 90 dagar.
– Om du ska ta någons liv bör du följa vår grundlag. Vi ifrågasätter inte att Sepulvados är dömd till döden, men däremot det sätt som vår delstat planerade att döda honom på, säger Sepulvados advokat Gary Clements till SVT.
Efter att de europiska läkemedelsbolag vägrat sälja preparat som används som ingredienser i giftinjektioner har det uppstått en akut brist på sövningsmedel. Det handlar främst om två sövningsmedel, Pentobarbital och Tiopental som läkemedelstillverkarna inte vill leverera till myndigheterna.
Oprövade metoder
I januari avrättades Dennis McGuire i Ohio. Eftersom fängelset saknade rätta beståndsdelarna i dödscocktailen användes en blandning av det lugnande preparatet Midazolam och morfinderivatet Hydromorfon. Kritiker beskriver avrättningen av McGuire som ett experiment.
– Det tog Dennis Mcguire 25 minuter att dö eftersom Ohio prövade en aldrig tidigare testad blandning av kemikalier. Samma ”cocktail” som man tänkte använda här i Louisiana mot vår klient, fortsätter Advokat Gary Clements.
Nu är avrättningen av Christer Sepulvado uppskjuten samtidigt som de 32 delstater i USA, som har dödsstraff i straffskalan, funderar över hur domarna ska verkställas och samtidigt följa den amerikanska grundlagen. Enligt det åttonde tillägget i författningen, som reglerar dödsstraffet ska en avrättning genomföras på ett humant sett.
Andra alternativ
Situationen har lett till förslag om att åter börja använda avrättningsmetoder som gasning, elektriska stolen och till och med arkebusering. Rick Brattin, republikansk ledamot i representanthuset menar att arkebusering kan genomföras skonsamt, samtidigt som det är ett ekonomiskt försvarbart.
Runt om i USA förbereder samtidigt fler advokater överklaganden för att tillsvidare rädda deras klienter. Enligt nyhetsbyrån Reuters säger fängelsemyndigheten i Louisiana att beslutet att skjuta fram verkställandet ”kommer att ge mer tid till att gå igenom och besvara utestående frågor som har med avrättningen att göra”.
Fakta: Dödsstraff
Dödsstraffet i USA återinfördes 1976, efter ett nioårigt moratorium. Enligt ett utslag i USA:s högsta domstol 1972 var dödstraffet inte förenligt med landets grundlag. Då hade inga avrättningar genomförts på fem år.
Flera delstater tolkade domen olika och sedan återinförandet har drygt 1.000 människor avrättats. Dödsstraff finns som laglig straffpåföljd i 35 av USA:s 50 delstater.
Alaska, Connecticut, Hawaii, Illinois, Iowa, Maine, Michigan, Minnesota, New Jersey, New Mexico, North Dakota, Rhode Island, Vermont, West Virginia och Wisconsin har avskaffat dödsstraffet. Texas är den delstat som avrättar flest fångar.
Dödsstraff utdöms i regel bara för mord. Men det kan också utdelas vid terrorbrott och brott mot staten.
Giftinjektioner har varit den uteslutande avrättningsmetoden sedan början av 1980–talet. Dessförinnan avrättades fångar genom ihjälgasning och elektrifiering (elektriska stolen).
Källor: Nationalencyklopedin, Wikipedia, Amnesty International