Carlos Alvarado mötte pressen på valdagen i Costa Rica. Foto: TT

Han vinner Costa Ricas presidentval – vill legalisera samkönade äktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Costa Ricas nye president heter med största sannolikhet Carlos Alvarado. När drygt 90 procent av vallokalernas resultat var räknade har mitten-vänster-kandidaten fått över 60 procent av rösterna, enligt Reuters.

Författaren och tidigare arbetsmarknadsministern Carlos Alvarado blev en för svår motståndare för frikyrkopastorn Fabricio Alvarado i ett val som kommit att handla en hel del om samkönade äktenskap i Costa Rica.

Den vinnande Carlos Alvarado har förespråkat en legalisering av samkönade äktenskap i landet, något som Fabricio Alvarado varit en aktiv motståndare till.

Valmyndigheten i landet presenterade tidigt på måndagsmorgonen, svensk tid, ett preliminärt resultat där Carlos Alvarado gavs 61 procent när 91 procent av rösterna var räknade.

I opinionsmätningarna inför valdagen var det mycket jämnt mellan de båda kandidaterna, som inte är släkt trots att de delar efternamn.

Tidigt på måndagsmorgonen erkände sig Fabricio Alvarado besegrad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.