Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kardinal Agostino Vallini under cermonin som saligförklarade Carlo Acutis. Foto: Gregorio Borgia/TT

Han kan bli internets skyddshelgon

Uppdaterad
Publicerad

Carlo Acutis, den Londonfödde 15-åringen som kan bli det första “millenniehelgonet”, är nu ett steg närmare att bli helgonförklarad. Under en ceremoni i staden Assisi i helgen saligförklarades han av kardinal Agostino Vallini.  

15-åriga Carlo Acutis dog i leukemi 2006 och kan nu bli internets skyddshelgon. Skulle detta ske, blir han det första “millenniehelgonet”. Påve Franciskus förklarade honom som vördnadsvärd den 5 juli 2018, vilket är det första steget mot helgonförklaring, skriver bland andra BBC.

Det är Carlo Acutis starka tro, hängivenhet för katolska kyrkan, och hans idoga arbete för detta på internet som har lett till en eventuell plats bland helgonen.   

Pojken sägs ha bidragit till många mirakel redan, varav ett redan ska vara bevisat av kyrkan. Miraklet involverade en sexårig pojke från Brasilien, med en sällsynt sjukdom i bukspottskörteln som böner till Acutis, efter hans död, ska ha botat.  

Ytterligare ett mirakel måste bevisas av kyrkan innan helgonförklaringen kan äga rum och detta måste ha skett efter saligförklaringen.

Kardinal Agostino Vallini under cermonin som saligförklarade Carlo Acutis. Foto: Gregorio Borgia/TT

Hängav sig tidigt 

Den starkt troende Carlo Acutis hängav sig tidigt till katolska kyrkan, redan som liten pojke donerade han sin veckopeng till de fattiga i Milano.  

Han hade fallenhet för programmering och vid tio års ålder byggde han hemsidor åt präster och religiösa organisationer och därtill skapade han en webbplats, där han samlade och katalogiserade religiösa mirakel. Webbsidan har växt i popularitet efter hans död och materialet på hemsidan har använts flitigt av hundratals församlingar världen över sedan dess.   

Då Carlos namn började spridas över världen, började fler och fler katoliker att be till honom och det var detta som så småningom ledde till ryktena om hans helighet. Det är rykten, eller folkets röst ”vox populi” som påbörjar processen mot helgonförklaring.

Saligförklaring och helgonförklaring 

Helgonförklaringar sker i två etapper, den första är saligförklaringen och den andra helgonförklaringen. Den sistnämnde företas av påven, och med det räknas den helgonförklarade som helgon av kyrkan som helhet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer