Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är maten som serveras på militärbasen i Zaporizjzja. Foto: @chefzhenya

Han lagar mat vid fronten: ”Tillräckligt nära för att se artillerielden”

Uppdaterad
Publicerad

Borsjtj, fläskstekar, rostad pumpa och makaroner i béchamelsås. Zhenya är kocken som försvarar Ukraina från ett kök i Zaporizjzja.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa soldaterna, säger han.

Zhenya tvekade inte när Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari. Hans erfarenheter som kock på restauranger i både Los Angeles och Kiev var ett uppskattat tillskott i försvaret.

– Jag har inte haft en ledig dag på nio månader, men jag var förbered på det från början, säger han.

Sedan Kiev befriades i april har han lagat mat åt ukrainska specialförband på en provisorisk militärbas i Zaporizjzja. Tillsammans med sin fru driver han en volontärorganisation som köper in råvaror och utrustning för pengar som de samlar in.

– För att kunna laga något gott krävs kunskap. Och kunskapen kommer från volontärerna.

Maten närmare fronten ”smakar vatten”

Men för de reguljära trupperna i Ukrainas armé är situationen annorlunda. Soldaternas mat smakar mer eller mindre vatten, berättar Zhenya.

Ett problem är den långa matleveranskedjan inom armén. Ett annat är budgeten.

– Det är inte så att det inte finns pengar för mat. Men så här nio månader in i kriget har många kommit till punkten där de måste välja om de ska laga fordon som har gått sönder eller om de ska laga mat.

Zhenya arbetar nu för att soldaterna i skyttegravarna också ska serveras bra mat. Ju längre bort de är från sin bas, desto sämre mat får de i regel.

– Militären behöver bättre utrustning och utbilda fler kockar. Många fältkök är från sovjettiden och vi behöver byta ut dem mot modernare kök. Vi kommer fortsätta jobba tills hela armén har fått nya kök, säger Zhenya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.