26-årige Devin Kelley pekas ut som den som ska ha mördat 26 människor i en kyrka i Sutherland Springs. Foto: TT

Han pekas ut som gärningsmannen bakom masskjutningen i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige Devin Kelley pekas ut som den som ska ha mördat 26 människor i en kyrka i Sutherland Springs. Han ska ha varit anställd inom flygvapnet, men avskedats för att ha misshandlat sin fru och barn 2012. Motivet bakom skjutningen är fortfarande oklart.

På söndagen gick en ensam gärningsman in i kyrkan i Sutherland Springs i Texas under gudstjänsten och sköt 26 människor. När han kom ut sköts han av en ortsbo som sett dådet. Gärningsmannen flydde därefter från platsen och hittades senare död med flera vapen i fordonet.

– Det var ingen biljakt. Han hittades i sitt fordon, säger polisen Robert Murphy till AFP.

Polisen har ännu inte officiellt bekräftat att det är 26-årige Devin Kelley som ligger bakom, utan sa bara vid en presskonferens att den misstänkta gärningsmannen är en vit man i 20-årsåldern. Men två anonyma källor inom polisen och rättsväsendet har bekräftat identiteten för både AP och New York Times.

Visade upp vapen

En av dem säger till AP att Kelley bodde i en förort till San Antonio och att han inte verkar ha några band till någon terrororganisation. Nu tittar polisen på några inlägg i sociala medier som gjorts av Kelley före söndagens attack. Bland annat ska han visa upp ett halvautomatiskt vapen.

Ann Stefanek, talesman för amerikanska flygvapnet, säger till AP att Kelley blev avstängd och dömdes till fängelse i 12 månader efter att ha ställts inför krigsrätt. Han avskedades för ”dåligt uppförande” och fick lämna sin tjänst 2014. Han hade tjänstgjort vid flygbasen i New Mexico från 2010.

Hörde skott avfyras

Grannar till Kelley säger att de hört skott avfyras från hans bostad under dagarna innan attacken.

– Det var väldigt högt. Det var definitivt ett vapen eller någon som jagade. Men någon använde ett automatvapen, säger Ryan Albers, 16, som bodde mittemot Kelley, till AP.

Enligt flera gamla klasskamrater till Kelley ska han ha varit ateist och utanför i skolan.

– Han postade många inlägg om att folk som tror på Gud är dumma i huvudet, säger en före detta klasskompis till Daily mail.

Dave Ivey, Kelleys morbror, säger till NBC News att han aldrig trodde att Kelley skulle kunnat genomföra något liknande.

– Jag är helt bedövad. Min familj kommer att få lida på grund av hans fega handlingar. Jag är så ledsen å offrens vägnar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Masskjutning i kyrka i Texas

Mer i ämnet