15-årige Shahrukh Hussain träffades, men överlevde skolmassakern i Peshawar, Pakistan, i december förra året. Foto: SVT

Han räddade sina kamrater från döden

Uppdaterad
Publicerad

Kulan stoppade honom inte. Trots att skottet tog på höger sida av hans rygg, precis vid ryggraden, räddade 15-årige Shahrukh Hussain fem skolkamrater från en säker död. Shahrukh är en av terrordådets många hjältar.

När vi träffas har ännu ett strömavbrott drabbat centrala Peshawar, Shahrukh Hussain har just kommit hem från skolan och är, trots allt, lycklig.

– Skolan betyder allt för mig och ingen ska lyckas hållas oss hemma med våld. Det var en svår dag i dag. Många av mina kamrater är döda och det har varit många tårar, berättar han för oss.

Skolmassaker i Pakistan

Talibanerna attackerade

Det var den 16 december som talibanerna bestämde sig för attackera Army Public School i Peshawar. Hänsynslöst tog de sig in i skolans aula och började att skjuta.

Shahrukh Hussain minns fruktansvärda scener när stora delar av hans klass dog runtomkring honom.

– En kamrat hade fått sitt öga bortskjutet. Men Allah har gjort mig stark och jag räddade så många jag kunde, säger han.

Värsta terrodådet i Pakistan

Trots hjältar som Shahrukh Hussain dog fler än 150 personer – i det som beskrivs som det värsta terrordådet hittills i Pakistan. 133 av dem var elever.

Attacken ska ha varit en hämnd för arméns offensiv mot extremister i norra Waziristan. Inte bara terrorister har dött, samtidigt har närmare en miljon civila tvingats på flykt.

Regeringens jakt på terrorister har skapat en våldsspiral i Pakistan.

– Jag har också tänkt mycket på det som hände i Paris. Varför prövas världen på det här sättet? Vi var oskyldiga barn som drabbades och dådet i Frankrike var också fruktansvärt, säger Shahrukh Hussain.

En annorlunda vardag

På måndag ska han operera ut kulan ur sin kropp. Det är något som krävs om han i framtiden ska accepteras av Pakistans armé. För han vill slåss för sin nation.

– Vi har en ljus framtid. Vi kommer att vinna mot hatet och jag älskar mitt land, avslutar Shahrukh.

Han ska hem och läsa sin läxor. En annorlunda vardag är tillbaka igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmassaker i Pakistan

Mer i ämnet