Han skjutsade Breivik – minuter senare mördas sambon

Uppdaterad
Publicerad

Berättade att han satt i huvudbyggnaden på Utöya och såg på direktsändningen om bombdådet i Oslo när han fick telefonbesked om att han skulle hämta en polis på fastlandet.

Han körde över till fastlandet på MS Thorbjörn tillsammans med sambon Monica Böse, husmor på Utöya, och hämtade Breivik som fick hjälp med att få ombord sin tunga utrustning, stuvad i en träningsväska.

Kaptenen hör också hur Böse uppmanar Breivik som har ett vapen framme att dölja vapnet för att inte orsaka panik bland ungdomarna på ön.

Rättegången mot Breivik

Väl framme erbjuder sig kaptenen att köra den tunga utrustningen upp för den branta backen till huvudbyggnaden. Breivik tackar ja och kaptenen hämtar bilen, tar Breiviks utrustning, kör upp och parkerar bilen framför huvudbyggnaden.

”Trodde Kadaffi skickat terrorister” 

När han lämnar bilen och rundar hörnet på huset ser han hur Breivik skjuter ner Utöyas vaktman Trond Berntsen. Han minns inte att även sambon Monica Böse skjuts av Brevik.

-Jag förstår att det är något som är galet. Jag tänker på att Kadaffi hade sagt att han ska skicka terrorister till länder som bombat Libyen. Jag tänker att detta måste vara en terrorist. Jag snor runt och börjar springa, berättar han enligt referatet från Verdens Gang.

Kaptenen hade också sin dotter på Utöya och oroade sig för hur det skulle gå för henne.

-Det var omöjligt att veta var på ön hon är, säger han enligt Verdens Gang.

Han kontaktar polisen och kör iväg från Utöya. Senare får han kontakt med sin dotter som säger att hon befinner sig i säkerhet.

Trots det som kaptenen hade gått igenom deltog han i räddningsarbetet till fyra på natten, enligt Verdens Gang.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet