Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: Knut Koivisto/SVT

Han svek sina löften om förnyelse

Uppdaterad
Publicerad

Den nu 77-årige Silvio Berlusconi kom till makten efter en rad mutskandaler som 1993-94 fick det gamla partisystemet i Italien att falla samman.

Han valdes därför att många italienare trodde att han som framgångsrik företagare skulle kunna få Italien på fötter – att han skulle stå för ett slags moralisk förnyelse efter den gamla korrumperade politiken.

Men han svek löftena om förnyelse.

Berlusconi och skandalerna

Tjänat på systemet

I själva verket hade Berlusconi själv tjänat på det gamla systemet, bland annat fick han chans att bygga ut sitt medieimperium genom förbindelser med den genomkorrumperade socialistiske politikern Bettino Craxi.

Berlusconi dömdes 1998 till 28 månaders fängelse för illegal partifinansiering, men han räddades av preskriptionsreglerna. Han hade betalat ut motsvarande tio miljoner euro till Craxi.

Berlusconi brydde sig mindre om landets väl och ve och mer om sina egna intressen, sitt medieimperium och framförallt att skydda sig själv från domstolarna.

Skräddarsydda lagar

I hans åtalsregister finns brott som sex med minderåriga, mutor till poliser och domare, förfalskning av balansräkningar, ämbetsmissbruk, skattebedrägeri och mened. Han har avverkat 2.500 dagar i domstolar.

Han ska ha fått igenom över trettio skräddarsydda lagar för att rädda sitt eget skinn.

Det handlade till exempel om lagar som såg till att brott som han beskylldes för preskriberades tidigare – eller att brotten överhuvudtaget inte var åtalbara.

Oklarheter i hans karriär

Tack vare sådana lagändringar blev han frikänd i åtta av sjutton åtal. I två andra fall räddades han av en amnesti (nåd).

I sju fall frikändes han – men i ett av fallen har det senare visat sig att det berodde på mened.

Det finns massor med oklarheter i Berlusconis karriär. Han började i fastighets- och byggbranschen men ingen vet varifrån han fick de pengar som behövdes för de första investeringarna.

Maffian

Det har hela tiden talats om maffian, men inget har kunnat bevisas. Däremot har frågan om varifrån han fick sina pengar när han grundade sitt imperium aldrig besvarats. Det är fortfarande en gåta.

Han dömdes redan 1980 för mened – men räddades av en amnesti – för att ha ljugit om sitt medlemskap i den högerextremistiska frimurarlogen P2, som skulle ha planerat en statskupp. P2 anses skyldigt till en rad bombattentat i Italien mellan 1970 och 1980.

För att en dom ska träda i kraft måste den i Italien passera tre instanser. För första gången skedde det den första augusti i år. Han dömdes då för skattefiffel till fyra års fängelse.

Genom en amnestilag sänktes straffet till ett år som, när det gäller äldre dömda, inte behöver avtjänas i fängelse utan kan ske i husarrest eller genom socialt arbete.

Retroaktiv lagstiftning

Denna dom ledde till att han kunde uteslutas ur parlamentet.

Men det finns en underlighet med dagens beslut att kasta ut honom ur senaten. Det är att lagen stiftades först 2012 och det brott som han dömdes för hade begåtts innan den nya lagen stiftades.

Lagen som utesluter honom stämmer alltså inte med en gammal rättsstatlig princip: Förbudet mot retroaktiv lagstiftning. Lagen godkändes dock även av Berlusconis eget parti.

Men Berlusconi är inte sen att beskriva sig som ett offer för ett ruttet rättsmaskineri där vänstervridna åklagare och domare förföljer honom. Han har kallat dem allt från en cancersvulst på samhällskroppen till kommunister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berlusconi och skandalerna

Mer i ämnet