Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finlands bidrag i Eurovision i Malmö blir låten ”No rules” med dj:n Windows95man. Foto: YLE

Han vann finska Melodifestivalen: ”Sverige är mitt favoritland”

Uppdaterad
Publicerad

Finlands bidrag i Eurovision i Malmö blir låten ”No rules” med dj:n Windows95man. Den överraskade vinnaren plockade hem flest publikröster och slog därmed ut juryfavoriten Saara Siipola.

Windows95man heter egentligen Teemu Keisteri och är ursprungligen bildkonstnär och dj. Under den finska motsvarigheten till Melodifestivalen, som heter Tävlingen för ny musik UMK, passade han på att bjuda på en kalsongchock. Med sig på scen hade han även Henri Piispanen, som egentligen inte ingår i konceptet Windows95man.

– Det här hade vi definitivt inte räknat med, först var vi glada över att vara i topp tre, sen glada att komma tvåa efter Sara Siipola, och så mitt i allt vann vi, förklarar duon i en intervju med finska Yle.

Internationella juryn ifrågasattes

Han ser fram emot att åka till Malmö och ge ärkefienden Sverige en match efter förra årets snöpliga förlust i Eurovision. Då vann Loreen över publikfavoriten Käärijä, som fick 376 poäng från publiken, medan Loreen ”bara” fick 243. Det fick finländarna att gå man ur huse och kräva att den internationella juryns röster borde avskaffas.

Trots rivaliteten är Teemu Keisteri positivt inställd till grannlandet:

– Det är mitt favoritland att uppträda i efter Japan, svarar han på frågan om hur det känns att få åka till Sverige i maj.

Måste byta namn

På frågan om vad han anser om Israels deltagande i Eurovision säger Teemu Keisteri att duon helst ser att Israel inte deltar.

– Vi hoppas att EBU fattar de rätta besluten, säger han till Yle.

Vinsten för dock med sig ett problem till Teemu Keisteri och Henri Piispanen. Man kommer nämligen inte kunna tävla under artistnamnet Windows95man eftersom reglerna inte tillåter någon produktplacering.

Se en del av framförandet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.