Den tidigare arméchefen al-Sisi väntas bli nästa president i Egypten. Foto: SVT

al-Sisi väntas bli Egyptens näste president

Uppdaterad
Publicerad

Den förre arméchefen al-Sisi väntas bli ny president i Egypten. Han är populär sedan han störtade president Mursi – men alla egyptier hyllar honom inte.

Tre år efter revolutionen på Tahrirtorget i Kairo, Egypten, då president Mubarak och hans militärregim störtades, tyder allt på att ännu en militär snart blir president i arabvärldens folkrikaste land.

Betyder det att det är som om revolutionen aldrig har ägt rum i Egypten? Och vem är han, fältmarskalken? Han är känd för sin religiositet och sin mjuka röst, men i övrigt ganska okänd.

Revolutionen i Egypten 2011

Det var han som störtade den folkvalde presidenten Mursi. Muslimska brödraskapet stämplades som en terroristorganisation och 530 av anhängarna har dömts till döden.

Hans ansikte vart syns var man än går i Kairo. Man kan till och med köpa hans id-kort. På Tahrirtorget kostar de ett pund. Folk köper dem för att de vill hedra honom, säger en försäljerska till SVT.

”Pluggade och hade få vänner”

Gamaliya är den arbetarstadsdel i Kairo där Abdel Fatah al-Sisi växte upp. Ahmed Alshifey brukade tillbringa eftermiddagarna efter skolan tillsammans med sin kusin al-Sisi i familjens butik vid Khan el Khalili-marknaden.

– Han var som folk är mest. Han hade inte många vänner utan brydde sig mer om att skaffa sig kunskap. Han pluggade och tränade på gymmet, säger Ahmed Alshifey.

Inte mycket tvivel råder om att al-Sisis popularitet har sin grund i att det var han som avsatte Muhammad Mursi, den folkvalde presidenten från Muslimska brödraskapet som hann bli extremt impopulär under sitt enda år vid makten.

”Han tror på demokrati”

Den pensionerade generalen Sameh Seif Elyazal träffar al-Sisi varje månad och känner honom väl.

– Han säger att demokrati är den enda vägen. Och han gör det inte mot sin vilja, han tror verkligen på det. Han säger att det är den enda vägen nu, säger Sameh Seif Elyazal.

Långt ifrån alla egyptier stämmer in i hyllningskören runt Abdel Fatah al-Sisi. Den liberale människorättsaktivisten Alaa Abdel Fatah satt fängslad under Mubaraks diktatur. I november förra året fängslades han på nytt och är nu fri mot borgen. Fler än tusen människor har dödats och över 16.000 fängslats sedan militären tog över makten i Egypten i somras.

”Kränkningarna värre i dag”

– Kränkningarna av mänskliga rättigheter är värre i dag än under Mubarak. Jag stöder inte Muslimska brödraskapet, men nu talar vi om mänskliga rättigheter, säger Alaa Abdel Fatah.

På samma gata där al-Sisi varje dag gick till familjens affär efter skolan kämpar nu Sana Negm för att få sin butik att gå runt. Hon menar att al-Sisis viktigaste uppgift som president blir att få ordning på ekonomin. Efter tre och ett halvt års politisk oro är landets finanser i spillror.

”Allt går bakåt”

– Vi gjorde revolution för att få det bättre. Men nu går allt bakåt i stället för framåt. Jag säljer mina varor till tillverkningspris eller med minimal vinst, bara för att få sälja. Marknaden står helt stilla sedan fyra, fem år och det är vi som blir lidande, säger hon.

När al-Sisis kusin ska visa familjens butik så blir det som så ofta i Egypten strömavbrott – ett resultat av att landets valutareserv är i botten och att det råder akut brist på bränsle i landet.

Ahmed Alshifey räknar med att det kommer att bli nya gatuprotester.

– De kommer aldrig att upphöra. Utmaningarna varierar med det politiska, ekonomiska och säkerhetsmässiga läget, säger han.

”Vi står inför något fruktansvärt”

Under Egyptens revolution 2011 fanns talesättet att den revolutionär som förlorade hoppet var en förrädare. I dag säger människorättsaktivisten Alaa Abdel Fatah att man måste tillåta sig att förtvivla för att kunna finna nytt hopp. Mycket pekar på att han själv kommer att dömas till ett längre fängelsestraff inom kort, för att ha organiserat en fredlig demonstration i Kairo.

– Vi har upplevt ett fantastiskt år när vi trodde att en annan värld var möjlig. Nu står vi inför något fruktansvärt. Men vi kommer inte att försvinna. Folk kommer att göra motstånd för de har inget val, säger han.

Reportage i Agenda söndagen den 6 april kl 21.15 i SVT2. I studion: Sonia Sherefay från Centrum för arabiska familjer i exil och Natalie Besèr, utrikesreporter på TT. Se programmet här och i efterhand här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Revolutionen i Egypten 2011

Mer i ämnet