Desperata flyktingar köper dyra arbetstillstånd för att få chans att stanna i Sverige. (Kvinnan på bilden har inget samband med artikeln.) Foto: TT

Misstänkt handel med arbetstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har så många medborgare från Syrien fått arbetstillstånd i Sverige.

Nu kommer vittnesmål om att en del av tillstånden säljs till desperata flyktingar för mellan 100.000 och 200.000 kronor styck.

– Misstanken om handel har blivit mer levande nu, bekräftar Johan Arvidsson Wemmert, enhetschef på Migrationsverket, till SVT Nyheter. 

Om ökningen fortsätter i samma takt kommer antalet arbetstillstånd till syrier ha mer än fördubblats i år.

Fadi Al-Aieshy är flyktingjurist. Han har hört flera vittnesmål där flyktingar berättar hur de har betalat flera hundra tusen kronor för ett arbetstillstånd.

– Ett arbetstillstånd kan kosta från 100.000 upp till 250.000 kronor, och ibland ännu mer. Det beror på hur desperat man är, säger Fadi Al-Aieshy, flyktingjurist i Stockholm, till SVT Nyheter. 

Med ett svenskt arbetstillstånd får flyktingen snabbt ett inresevisum från en svensk ambassad eller ett konsulat. Om flyktingen är syrisk medborgare får han eller hon i princip alltid asyl när de väl är i Sverige. 

– De som tar betalt för arbetstillstånden till flyktingar är personer som har kontakt med olika företag som kan anställa, säger Fadi Al-Aieshy.

Handeln – steg för steg

Den olagliga handeln med arbetstillstånd ska, enligt Fade Al-Aieshy, gå till så här:

  • Företagaren lägger ut en annons på arbetsförmedlingen. Den måste ligga där i tio dagar.
  • När det är klart skrivs ett arbetskontrakt.
  • Kontraktet skickas till facket som kontrollerar att arbetsvillkoren och lönen är acceptabla.
  • Därefter upprättas en ansökan till Migrationsverket från en så kallad tredjelands medborgare, dvs, någon som inte är svensk- eller EU-medborgare.
  • Migrationsverket kontrollerar att företagets ekonomi tillåter att betala den uppgivna lönen.
  • Om allt ser okej ut godkänns arbetstillståndet och flyktingen kan snabbt och utan väntetid hämta ett svenskt inresevisum på en svensk ambassad eller ett konsulat.

Betalar till mellanhand

Gabriel Keryakos som också är flyktingjurist bekräftar bilden. Han berättar vad flyktingar sagt till honom om den pågående handeln med arbetstillstånd.

– Av de erfarenheter jag har när jag pratat med flyktingar så betalas pengarna till en mellanhand, en betrodd bank eller privatperson, som betalar ut pengarna till företagaren, men först sedan arbetstillståndet beviljats, säger Gabriel Keryakos till SVT Nyheter. 

Enligt advokaterna sker ansökningarna elektroniskt, via bank-ID, och företagaren, förmedlaren och flyktingen behöver inte ens träffa varandra.

Kontrolleras inte

Och Migrationsverket kontrollerar inte sanningshalten i jobbannonsen.

– Tidigare kunde Migrationsverket göra en rimlighetsbedömning, en så kallad arbetsmarknadsprövning. Men den lagen togs bort 2010. Den dåvarande alliansregeringen ville göra det enklare att anställa personer från länder utanför EU, eftersom behovet av arbetskraft inom framför allt vården beräknades öka kraftigt, säger Johan Arvidsson Wemmert, enhetschef på Migrationsverket, till SVT Nyheter. 

Har den här frågan blivit mer levande nu när arbetstillstånden ökat så mycket?

– Ja, de här misstankarna har blivit mer levande, säger Johan Arvidsson Wemmert.

Svårt att upptäcka

Flyktingjuristen Gabriel Keryakos har själv blivit tillfrågad om han kan förmedla kontakter mellan företagare och flyktingar som behöver arbetstillstånd för att komma till Sverige.

– Självklart ska man inte åta sig sådana uppdrag. Det är omoraliskt, säger han.

Och hans kollega Fadi Al-Aeishy fyller i:

– Det är väldigt stötande, man ska inte kunna tjäna pengar på det här.

Johan Arvidsson Wemmert på Migrationsverket säger att möjligheterna att upptäcka om arbetstillstånden säljs är små:

– De är ju tyvärr ganska små om arbetsgivaren och arbetstagaren är överens om att kringgå systemet.

FÖRTYDLIGANDE:

I en tidigare version av texten uppgavs att det rörde sig om arbetstillståndsansökningar från syriska medborgare. Men det rör sig istället om ansökningar från det som Migrationsverket kallar ”Syrienkrisens fokusområde”, vilket även kan inbegripa statslösa flyktingar eller flyktingar från Irak.

Arbetstillståndsansökningar från Syrienkrisens område

Första halvåret 2011: 2.574

Första halvåret 2012: 3.103

Första halvåret 2013: 5.143

Första halvåret 2014: 3.757

Första halvåret 2015: 5.101

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.