EU-minister Hans Dahlgren oroas över risk för handelskrig

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regeringen är kritisk till förslaget om att EU ska kunna stoppa vaccinexport till vissa länder. EU-minister Hans Dahlgren befarar att det kan leda till handelskrig.

Det ska bli möjligt att stoppa export av vaccin från EU till länder som inte levererar tillbaka eller redan vaccinerat mycket mer än i EU, enligt ett förslag från kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Den svenska regeringen är kritisk till förslaget, som EU-ländernas stats- och regeringschefer ska diskutera på sitt digitala toppmöte på torsdagen.

– Det blir det en farlig utveckling om vi börjar sätta mer och mer gränser för handel, säger EU-minister Hans Dahlgren i SVT:s Rapport.

Ser du en risk för regelrätt handelskrig?

– Den risken finns där, jag hoppas verkligen att vi i stället ska kunna lösa det här genom samtal, med ledarna i Washington, London och New Dehli och att inte behöva använda några exportstopp, säger Hans Dahlgren.

”Kan leda till färre doser tillgängliga”

Enligt SVT:s Europakorrespondent David Boati är det troligt att förslaget går igenom.

– Skulle det bli ett exportstopp mellan till exempel Storbritannien och EU är det på kort sikt bara britterna som förlorar på det eftersom det hittills inte har kommit några doser därifrån. Men oron från kritikerna, bland annat Sverige, är att en upptrappad konflikt och handelshinder kan påverka leveranser från Storbritannien av komponenter och ingredienser som behövs i produktionen av vaccinen.

– Det skulle i slutändan kunna leda till att det blir färre doser tillgängliga, säger David Boati i Rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.