Hon överlevde svältsekten i Kenya.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När barnen dött var det mammornas tur” – se när SVT:s Afrikakorrespondent möter överlevaren Pamela Kazungu som var medlem i den så kallade svältsekten. Foto: Johan Ripås/SVT

Här är byarna som drabbats av svältsekten i Shakahola i Kenya

Publicerad

I slutet av mars i år börjar misstankar riktas mot en sekt i Shakaholaskogen vid Kenyas kust. När polisen slår till upptäckts mängder av massgravar där främst barn och kvinnor ligger döda.

Snart grips pastor Paul Mackenze, misstänkt för att ha hjärntvättat sina följare till att svälta ihjäl sig för att möta Jesus inför den stundande Domedagen. Hittills har 429 människor hittats döda, men många saknas fortfarande.

– Det är bland det mest förbryllande och sorgliga jag mött, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Händelserna har tvingat landet att ställa nya frågor kring religionen. Det finns över 4 000 små och stora kyrkor i landet. Självutnämnda, allt mer extrema, pastorer använder internet för att locka följare.

– Radikalisering och extremism är inte längre isolerat till en religion, det återfinns inte bara bland muslimer utan också hos kristna, säger Irungu Houghton som är ordförande för Amnesty i Kenya.

Följ med till byarna som drabbats av sekten i Shakahola i klippet ovan.

Fakta: Svältsekten

2003: Pastor Paul Mackenzie startar Good News International Church.

2017: Mackenzie åtalas men frias efter anklagelser om radikalisering.

2018: Mackenzie åtalas för att ha förhindrat sjukvård och skolgång för barn. Flera barn ska ha dött för att de inte fick vård.

2019: Mackenzie flyttar till en farm i Shakaholaskogen. Han påstår att han stängt sin kyrka.

2023: Efter flertal varningar genomsöker polisen Mackenzies ägor och börjar hitta massgravar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.