I slutet av december 2018 inträffade ett bombattentat mot en buss i närheten av pyramiderna i Giza i Kairo. Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Här är de tio farligaste länderna i världen

Uppdaterad
Publicerad

Kidnappningar, terrordåd, mord och sexuella trakasserier – många länder är betydligt farligare än Sverige.
Colombia toppar listan följt av Jemen och El Salvador, enligt stiftelsen World Economic Forum.
Så här kommenterar svenska UD säkerheten i de listade staterna.

1. Colombia

En polis undersöker en bil som sprängts av rånare i Cali i Colombia. Foto: Oswaldo Paez/AP/TT

Säkerheten i landet påverkas av strider mellan militär, gerilla och andra illegala väpnade grupper. Affärs- och turistresor till storstäder och viktigare turistområden kan göras med sedvanlig försiktighet. Stölder, rån och överfall ökar i storstäderna och på turistorter, både på dag- och kvällstid. Det förekommer terrordåd utförda av illegala väpnade grupper, uppger utrikesdepartementet.

2. Jemen

Ett barn bredvid ruinerna av ett bombat hus i Jemens huvudstad Sanaa. Foto: Mohammed Huwais/AFP/TT

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till krigsdrabbade Jemen, där president Hadis styrkor (med bas i Aden) strider mot Ansar Allah (som kontrollerar huvudstaden Sanaa). Terrorhandlingar, bland annat mot utländska intressen, har förekommit i större delen av landet liksom kidnappningar och kidnappningsförsök av västerlänningar.

3. El Salvador

En polis bevakar en brottsplats efter ett mord i staden San Salvador. Foto: Salvador Melendez/AP/TT

El Salvador är ett av de mest morddrabbade länderna i världen, sett till antalet invånare. Antalet våldsbrott, rån och överfall är också högt. Trots den höga brottsligheten går det att turista i landet om man följer ambassadens rekommendationer.

4. Pakistan

Polis och räddningsarbetare på plats efter ett bombdåd i Peshawar, Pakistan, i januari 2019. Foto: Mohammad Sajjad/AP/TT

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till provinserna Khyber-Pakhtunkhwa och Baluchistan, samt de federalt administrerade stamområdena. Underrättelseorgan varnar återkommande för möjliga attentat i huvudstaden Islamabad och ute i landet. Det finns även risk för kidnappningar.

5. Nigeria

Brandmän bekämpar elden efter ett självmordsdåd i Maiduguri, Nigeria. Foto: Jossy Ola/AP/TT

Demonstrationer och politiska sammankomster kan snabbt urarta, därför bör man undvika folksamlingar. Säkerhetssituationen i Nigerdeltat har länge varit mycket allvarlig. Det förekommer kidnappningar av oljearbetare och resenärer. Säkerheten i den nordöstra delen av Nigeria är mycket dålig på grund av den långvariga konflikten med terrorgruppen Boko Haram.

6. Venezuela

En demonstrant viftar med en flagga med bilden av Venezuelas president Nicolas Maduro överkorsad. Foto: Fernando Llano/AP/TT

Säkerhetsläget är mycket dåligt i alla delar av landet, inklusive i huvudstaden Caracas. 2016 inträffade drygt 28 000 mord vilket gör Venezuela till ett av världens farligaste länder. Den politiska situationen har länge varit instabil och kan snabbt förändras. Över hundra personer har dödats och tusentals skadats i samband med protester under våren och sommaren 2017.

7. Egypten

I slutet av december 2018 inträffade ett bombattentat mot en buss i närheten av pyramiderna i Giza i Kairo. Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

De senaste åren har en rad omfattande terrorattacker ägt rum. Demonstrationer kan leda till våldsamheter och bör undvikas. Sexuella trakasserier är utbrett, särskilt i anslutning till demonstrationer och andra folksamlingar, men även i vardagliga situationer på allmänna platser.

8. Kenya

En polisbåt på väg mot ön Manda i Kenya. Foto: AP/TT

Kriminaliteten är hög, särskilt i större städer. Väpnade inbrott, rån, bilkapningar, misshandel och våldtäkter är relativt vanligt. Terrorhotet är högt på grund av närheten till konflikten i Somalia samt tidigare attentat som genomförts i landet. I farvattnen utanför Kenya har fartyg och segelbåtar kapats av sjörövare och besättningen tagits som gisslan.

9. Honduras

Våldsamma protester i Tegucigalpa i Honduras i slutet av januari. Foto: Fernando Antonio/AP/TT

Säkerhetsläget är allvarligt i landet som har ett av de högsta mordtalen i världen. Våldsbrott, rån och överfall mot turister förekommer frekvent. Polis, åklagare och domare, uppvisar stora brister och korruption förekommer på alla nivåer. Iaktta särskild försiktighet i de större städerna Tegucigalpa, San Pedro Sula och La Ceiba.

10. Ukraina

Ukrainska gränsvakter vid gränsen till Ryssland. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Sedan hösten 2013 påverkas situationen i Ukraina av konflikten med Ryssland. UD avråder från alla resor till Krimhalvön och regionerna Donetsk och Luhansk. Svenskar uppmanas att iaktta försiktighet, undvika demonstrationer och större folksamlingar. Utländska besökare, inklusive journalister, löper risk att kidnappas på orter i östra Ukraina som kontrolleras av proryska separatister.

Fotnot: Listan är baserad på stiftelsenWorld Economic Forums rapport The Travel & Tourism Competitiveness Report. Författarna har analyserat resor och turism i 136 länder. UD:s kommentarer är hämtade från myndighetens sajt Sweden Abroad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer