Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ”Tjentjen”, drönarpilot från Charkivregionen i Ukraina. Foto: EBU.

Här är de ukrainska drönarpiloterna som attackerar mål i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Både Ryssland och Ukraina använder flygande drönare som vapen i kriget. På den ukrainska sidan använder man dem även till attacker inne i Ryssland.

– Vi flyger djup in i rysk territorium eftersom de skjuter på oss därifrån, säger en av de ukrainska operatörerna till ett team från danska TV2.

I Charkiv-regionen i östra Ukraina söker drönarpiloter efter lämpliga mål i ryska staden Belgorod som ska attackeras med robotar. Staden är belägen ungefär 4 mil från gränsen till Ukraina. Här letar man framförallt efter ryska vapen att attackera.

– Det här dataprogrammet planerar en flygväg för drönaren till Belgorod till exempel, säger operatören till danska TV2 på plats i Ukraina.

Kriget i Ukraina

Så du hjälper till med bombningen?

Nej, det är inte bombningar. Det ett sätt att fastställa möjliga mål – deras vapen som kan anfalla våra städer, säger en av drönarpiloterna.

Se mer i klippet om hur drönare används i kriget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet