Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Vårflodsparken kan meterdjupa sjöar uppstå vid skyfall. Foto: SVT

Här är ett av Stockholms mest regnkänsliga områden

Uppdaterad
Publicerad

Extremväder med kraftiga skyfall och värmeböljor blir allt vanligare i samband med klimatförändringarna. Det sätter press på områden som är särskilt utsatta för skyfall.

Sedan 1970-talet har årsnederbörden i landet ökat på ett tydligt sätt, enligt SMHI:s klimatindikator. I ett varmare klimat väntas översvämningar också öka. Detta beror bland annat på att varm luft kan innehålla mer vattenånga och därmed kan det regna mer.

I städer kan detta ställa till problem, bland annat på grund av all asfalt och betong som inte kan suga upp vattnet på ett effektivt sätt. Stockholms stad har tagit fram en modell som visar vilka platser som är mest utsatta för översvämningsrisker.

Klimatkrisen

En av dessa områden är på Enskedefältet runt Vårflodsparken, där meterdjupa sjöar kan uppstå vid skyfall.

Hundraårsregn

För två år sedan svämmades hundratals villor över runt parken, efter ett så kallat hundraårsregn. Stockholm vatten och avfall, Svoa, har konstaterat att vissa dagvattenrör i området brister i kapacitet, vilket delvis skapade översvämningarna.

Nu ska vattenledningar i området bytas ut, vilket P4 Stockholm tidigare har rapporterat om.

Se mer utsattheten för Vårflodsparken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet