Här är Islamiska statens 23 rekryteringsfrågor

Den förteckning över 22.000 medlemmar i terrororganisationen Islamiska staten (IS) som läckt ut är en sammanställning av tusentals rekryteringsformulär. Varje formulär innehåller 23 frågor som nya rekryter måste svara på, i samband med att de ansluter till IS.

Rekryterna får uppge grundläggande person- och kontaktinformation som namn, adress, telefonnummer, vem som rekryterat dem, blodgrupp och vilken resväg de tagit, men också karaktärsbeskrivande fakta som yrke, utbildningsgrad, kunskap om sharia (islamisk lag), stridserfarenhet och vilken roll de önskar få i terrororganisationen. En av filerna innehåller förteckningar över personer som angett att de vill ha rollen som martyr, det vill säga självmordsuppdrag.

”IS uppträder som en stat”

Peter Nueamann, professor vid Internationellt center för studier i radikalisering och politiskt våld vid Kings College i London, menar att det detaljerade formuläret skiljer ut IS från andra terrororganisationer.

– Bara ett fåtal grupper för bok över sina medlemmar och var de finns. Vad vi kan ser här är att IS inte bara är en terrorgrupp utan en organisation som uppträder som en stat.

IS rekryteringsformulär

Visa

1. Namn

2. Krigarnamn

3. Födelsenamn

4. Blodgrupp

5. Födelsedatum och nationalitet

6. Äktenskapsstatus

7. Adress och bostadsort

8. Utbildningsnivå

9. Kunskap om sharia (islamisk lag)

10. Tidigare yrke

11. Genomresta länder

12. Inreseplats

13. Rekommenderad av

14. Inresedatum

15. Stridserfarenhet

16. Önskad roll (i IS)

17. Specialkunskaper

18. Nuvarande arbetsplats

19. Säkerhetsdeposition

20. Lydnadsnivå

21. Telefonnummer för kontakt

22. Datum och dödsplats

23. Anteckningar

Källa: Sky news

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet