Juliette Binoche, Pamela Anderson och Brigitte Bardot har alla tagit ställning inför det franska presidentvalet. Foto: TT

Här är kändisarnas stöd till kandidaterna i franska presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Juliette Binoche, sångaren Françoise Hardy och den ikoniska artisten Brigitte Bardot har en sak gemensamt med Pamela Anderson och Edward Snowden De har alla tagit ställning och offentliggjort vem de hoppas på ska vinna det franska presidentvalet. SVT Nyheter har gått igenom kändislistorna i franska medier inför första valomgången.

Emmanuel Macron (En Marche!)

Den oberoende mittenkandidaten har under hela valrörelsen kunnat räkna hem det ena tunga politiska namnet efter det andra. Som före detta minister i François Hollandes socialistpartistiska regering har han fått en hel del namn med sig på egna rörelsen En Marche!

De franska fotbollsspelarna Yohan Cabaye (mittfältare) och Steve Mandanda (målvakt), båda i engelska Crystal Palace till vardags, stöttar Macron.

TV-kanalen BFM konstaterar att den liberale frifräsaren är den av kandidaterna som drar hem flest kändisnamn på listan över de som stöttar honom. Många är tämligen okända för en svensk publik, men för fransmännen är sångare som Renaud och Françoise Hardy nationalklenoder vars stöd är en fjäder i hatten.

TV: Kandidaterna som vill bli Frankrikes nästa president

Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise)

Efter att ha rusat fram i opinionen har vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon också kunnat räkna hem en hel del namnkunniga personer som stöttar honom. På andra sidan Atlanten har skådespelarna Mark Ruffalo och Danny Glover flaggat för att att de gillar Mélenchon. Det har även professorn, filosofen och aktivisten Noam Chomsky.

Med bara dagar kvar till första valomgången gick så det kanske hittills mest välkända namnet ut och gav sitt stöd till en presidentkandidat i årets val. Skådespelaren och djurrättsaktivisten Pamela Anderson, många i Sverige minns henne kanske främst för sina insatser i tv-serien Baywatch.

– För mig är han (Jean-Luc Mélenchon) den överlägset bäste. Dessutom har han gett sitt godkännande för att kunna ge Julian Assange asyl i Frankrike, sade Pamela Anderson i en intervju med tidningen Paris Match nyligen.

François Fillon (Republikanerna)

Högerkandidaten har på intet sätt lika stort kändisstöd, vare sig i numerär eller namnkunnighet, som partikamraten Nicolas Sarkozy hade inför presidentvalet 2012.

Den forna alpinstjärnan Marielle Goitschel, OS-guld i storslalom i Innsbruck 1964 och OS-guld i slalom i Grenoble 1968, har gått ut och förkunnat att hon kommer rösta Fillon. I sitt Fillon-stöd får Goitschel sällskap av den legendariske skådespelaren Alain Delon.

Benoît Hamon (Socialistpartiet)

Han är i princip uträknad i opinionen, trots ett riktigt starkt primärval. Inför första valomgången finns det ingenting som tyder på att Socialistpartiets kandidat kommer att gå vidare.

En tröst i det lilla för Hamon kanske är att skådespelaren Juliette Binoche uttalat sitt fulla stöd. Enligt tidningen La Depeche tycker även visselblåsare Edward Snowden att Hamon vore en vettig president.

Marine Le Pen (Nationella Fronten)

Hon går mot ett, för det högerpopulistiska partiet Nationella Fronten, historiskt starkt val. Väldigt många kändisar har gått ut och uttryckt att de inte gillar presidentkandidaten Marine La Pen, rapporterade vänstertidningen Liberation i början av april.

Men före detta supermodellen Brigitte Bardot, skådespelare och sångerska, tycker att Nationella Frontens ledare vore mest lämplig som president.

– Jag växte upp med en far och en farfar som slogs för Frankrike och som har ingjutit kärlek åt landet. Jag är inte stolt över det som är Frankrike i dag, sade Bardot i Le Figaros TV Magazine.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet