En rysk interkontinental strategisk kärnvapenrobot (Topol) visas på militärmässa i Moskva. Arkivbild. Foto: EPA, Maxim Shipenkov

Här är kärnvapenavtalen mellan Ryssland och USA

Uppdaterad
Publicerad

Avtal som reglerar Rysslands och USA:s drygt 12 000 kärnvapen är i fara. Här är listan.

INF-avtalet – Har upphört

Ett förbud mot markbaserade robotar med räckvidd från 500 km till 5 500 km. Avtalet slöts mellan USA och Sovjetunionen 1987. Avtalet upphörde att gälla i augusti 2019 efter att USA meddelat att de drar sig ur. Strax därefter uppgav Ryssland att de lämnade avtalet.

Nya Start – upphör 2021

Avtalet reglerar ländernas strategiska kärnvapen och har bidragit till en kraftig minskning av de strategiska robotarna sedan kalla kriget tog slut. De används mot strategiska mål som militärbaser eller större städer.

Nya Start-avtalet löper ut i februari 2021 om inte båda parter kommer överens om att förlänga det.

Under 2019 gjordes inga framsteg i att förlänga avtalet eller att förhandla om ett uppföljningsfördrag. Det berodde till viss del på den amerikanska regeringens krav att Kina måste delta i framtida samtal om begränsningar av kärnvapen, något som Kina kategoriskt har uteslutit. 

Open Skies – USA lämnar

I maj 2020 meddelade USA att de lämnar Open Skies – ett avtal som tillåter Ryssland, USA och ett 30-tal andra länder att övervaka varandra med flyg, för att kontrollera ländernas rustning och därmed öka avspänningen.

Avtalet finns till för att medlemsländerna ska kunna verifiera att de civila och militära infrastrukturer ett annat land säger sig ha finns i verkligheten.

Sedan Sverige skrev under Open Skies-avtalet 2002 har Sverige haft tillgång till de övriga 33 medlemsländernas luftrum, och tvärt om.

NPT-avtalet – granskning framflyttad

191 länder, inklusive Sverige, är anslutna till Icke-spridningsfördraget (Non-Proliferation Treaty, NPT).

Det är ett internationellt avtal från 1968 som syftar till att hindra spridningen av kärnvapen, kärnvapenteknologi samt klyvbart material och produktionsanläggningar för detta.

Fem av de nio kärnvapenstaterna är anslutna (USA, Ryssland, Kina, Frankrike och Storbritannien).

Indien, Pakistan och Israel har ej undertecknat avtalet.

Nordkorea anslöt sig till avtalet 1985, men meddelade 2003 att landet lämnade avtalet.

Vart femte år sker en stor granskningskonferens. Den skulle hållas vid FN:s huvudkontor i New York våren 2020.

På grund av coronapandemin är granskningen framflyttad till 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.