Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se övervakningsfilmen som lett till en känsloladdad debatt i Kina.

Här är övervakningsfilmen som väcker vrede i Kina

Uppdaterad
Publicerad

En övervakningsfilm från en restaurang i den kinesiska staden Tangshan sprider sig som en löpeld i sociala medier. Klippet visar en brutal misshandel av ett kvinnligt sällskap och har väckt starka reaktioner.

– Det är en fruktansvärd video. Dessutom så rapporterade kinesiska medier inledningsvis om det här på ett sätt om gjorde folk vansinniga, säger SVT:s utrikesreporter Tilde Lewin.

Händelsen fångades på film i fredags. På filmen syns en grupp på fyra kvinnor sittandes i en restaurang när en man går förbi och försöker få kontakt med en av kvinnorna.

När kvinnan avvisar mannen går han till attack till henne fysiskt. Två av kvinnorna har vårdats för allvarliga skador men uppges må bra.  Alla nio män som uppges ha varit inblandade i händelsen ska ha gripits.

Starka reaktioner

Klippet har fått hundratals miljoner visningar på bara några dagar, enligt CNN. Och på plattformen Weibo flödar bilder och klipp med personer som poserar med sina id-kort och berättar om sina egna erfarenheter av våldsbrott.

–  Det har funnits tidigare skandaler, eller ”internethändelser” som riktat uppmärksamhet mot våldet mot kvinnor. I det här fallet så har uppmärksamheten dels kommit att handla om våld mot kvinnor men också om andra brottsoffer som aldrig fått rättvisa, säger Tilde Lewin, utrikesreporter på SVT.

Enligt Ulrika Bergsten, SVT:s utrikeskorrespondent på plats i Kina, har mycket av kritiken riktats mot polisen.

– Det har faktiskt handlat mest om polisens flathet mot kriminella gäng. Det många säger är bland annat att de kriminella gängen har för stor makt, framförallt i mindre provinser. Det är många som är upprörda och undrar varför det tar så lång tid för polisen i de här provinserna att agera, säger Ulrika Bergsten i SVT:s Morgonstudion.

Se filmen och reaktionerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.