Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Søren Pape Poulsen är den mest oväntade statsministerkandidaten. Hör mer om honom och varför han är kontroversiell. Foto: TT/SVT

Här är nyckelspelarna i det danska valet

Uppdaterad
Publicerad

När danskarna går till val den 1 november ser ut att bli det jämnaste valet på länge. Återigen ser det ut att bli en kamp mellan röda Socialdemokratiet och blåa Venstre, men det finns en ny uppstickare.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) utlyste under onsdagen folketingsval, efter hot om misstroende efter den så kallade minkskandalen.

Kristina Olsson, Sverigekorrespondent på danska Politiken, spår en jämn valutgång:

– Det är faktiskt lite som det var i Sverige, det är väldigt, väldigt nära. Det skiljer bara några få procent mellan blocken, säger Kristina Olsson i SVT:s Morgonstudion.

Trots en skakig inledning på året har Mette Frederiksens Socialdemokratiet återhämtat sig, enligt Kristina Olsson. I en mätning av opinionsinstitutet Voxmeters från 3 oktober toppar partiet med 25,3 procent, följt av de blåa Venstre och Konservative Folkeparti på på 15,5 respektive 11,0 procent.

Vilka är då toppkandidaterna inför det stundande valet?

Mette Frederiksen, Socialdemokratiet

Partiledare för Socialdemokratiet och statsminister sedan 2019. Frederiksen har under de senaste åren hamnat i blåsväder i samband med det lagvidriga beslutet att avliva landets alla minkar under coronapandemin. Vid förnyat förtroende har Frederiksen sagt att hon vill ha en bred regering med partier på båda sidor över den politiska mitten. Ett uttalande som avvisats av de borgerliga partiern,a som menar att det enbart handlar om ett försök att själv hålla sig kvar vid statsminsisterposten.

Jakob Ellemann-Jensen, Venstre

Venstre är den största utmanaren till Frederiksens Socialdemokratiet. I valet 2019 landade partiet på 23,4 procent, i jämförelse med Socialdemokratiets 25,3 procent. Sedan dess har dock opinionssiffrorna sjunkit och under sin tid som partiledare har Jakob Ellemann-Jensen förlorat flera populära namn inom det egna partiet, varav två bildat egna partier. Ellemann-Jensen har sagt att Venstre inte kan tänka sig att sitta i en regering med Socialdemokratiet.

Även en tredje politiker har gjort med anspråk på statsministerposten – Søren Pape Poulsen, partiledare för Det Konservative Folkeparti.

Hör Kristina Olsson berätta om den skandalomsusade uppstickaren Søren Pape Poulsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.