Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Radikale Venstre kräver att Danmarks statsminister Mette Frederiksen utlyser nyval efter den så kallade ”minkskandalen” – hör Hör Samuel Larsson, korrespondent för Sveriges Radio om händelserna i grannlandet. Foto: TT

Därför kan det bli danskt nytt val: ”Kallats det mest oförutsägbara valet i landets historia”

Uppdaterad
Publicerad

Stödpartiet Radikale Venstres krav på statsminister Mette Frederiksen (S) var tydliga – utlys val eller räkna med att bli störtad. Upprinnelsen har att göra med en minkskandal.

– Det är många danskar som frågat sig ”varför tusan ska vi in i en valrörelse nu?”, säger SR:s korrespondent Samuel Larsson.

Trots en skakig situation i omvärlden står Radikale Venstre fast vid att man vill se ett val.

– Många trodde att det politiska läget med energikris, kriget i Ukraina och sprängda gasledningar tätt inpå det danska farvattnet skulle få dem att backa från hotet om att kasta in Danmark i en valrörelse. Jag kan inte se hur Radikale Venstre skulle kunna krångla sig ur sitt ultimatum nu, säger Sveriges Radios Danmarkskorrespondent Samuel Larsson.

Bakgrunden till att det socialliberala partiet hotat med att störta statsminister går tillbaka till minkskandalen i Danmark. I våras kom en kritiskt slutrapport från den kommission som granskat hur regeringen hade hanterat situationen.

Högeroppositionen menade då att den skulle kunna utgöra en grund för att genomföra en riksrättsprocess mot statsministern. Stödpartierna höll inte med utan menade att det räckte med en markering mot statsministern, Radikale Venstre undantaget.

”Inget block ser ut att vinna”

Det danska valsystemet skiljer sig från Sveriges. I grannlandet är det statsminister som bestämmer när det är dags för val, så länge det sker senast inom fyra år från senaste val.

– Det brukar naturligtvis vara en hel del strategi i det här. Man utlyser ett val när det egna partiet eller det egna blocket ligger bra till i opinionen. Det är det som gör det så speciellt den här gången, det finns just nu inget block i den danska politiken som ser ut att vinna. Det har kallats det mest oförutsägbara valet i dansk historia, säger Samuel Larsson.

Statsminister Mette Fredriksen har kallat till pressträff klockan 13 på onsdagen. Enligt danska medier förväntas hon då utlysa nyval.

Hör Sveriges Radios Danmarkskorrespondent Samuel Larsson om händelserna i grannlandet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.