– Kommer sms:en att visa nyheter om min kunskap om att det var olagligt? nej det kommer de inte, säger Mette Frederiksen.

Statsministern raderade mink-sms: ”Hoppas att de kan återskapas”

Uppdaterad
Publicerad

Raderade sms har fått den danska statsministern Mette Frederiksen (S) att hamna i blåsväder.

När den tillsatta mink-kommissionen begärde ut konversationer i utredningen av förra årets massavlivande av landets minkar fanns meddelandena inte kvar. En standardfunktion, enligt Frederiksen.

– Jag hoppas att de kan återskapas, säger Mette Frederiksen på en pressträff.

Det var när den så kallade minkkommissionen i Danmark skulle reda ut turerna kring beslutet att avliva landets alla minkar som härvan tog ny fart.

Avgörande sms-konversationer från Mette Frederiksen (S) och personer i hennes närhet var raderade och kunde därför inte lämnas ut. Enligt statsministern själv beror det på en standardinställning på telefonen som gjorde att sms:en automatiskt raderades efter 30 dagar.

Fick råd om det

På onsdagskvällen kallade Mette Frederiksen till presskonferens om de försvunna sms:en. Hon menar att mobilinställingen lades till förra sommaren, före minkbeslutet, efter ett råd från en departementschef.

– Jag tyckte att det lät vettigt. Det var för informationssäkerhetens skull, säger Mette Frederiksen.

Hon hoppas att sms:en nu ska kunna återskapas, för att både hjälpa kommissionen och visa att vare sig hon eller regeringen hade kännedom på förhand om att avlivningarna var olagliga.

– Kommer sms:en att visa något nytt kring vad jag visste om underlaget? Nej, säger Mette Frederiksen, och fortsätter:

– Kommer de att visa att vi skriver till varandra med ett rakt språk och en vass ton? Ja, det gör de säkert. Det har för övrigt också kritiserats.

Stred mot grundlagen

Den danska minkhärvan startade förra hösten. Då tog den danska regeringen beslutet att alla landets 15 miljoner minkar skulle avlivas, efter att en mutation av coronaviruset spridits från minkar till människor.

Kort därefter stod det klart att beslutet att avliva även friska minkar stred mot den danska grundlagen. Livsmedelsministern Mogens Jensen (S) pekades ut som ansvarig för haveriet och avgick dagen efter från sin post.

Under hösten kommer minkkommissionen hålla sammanlagt 61 förhör med bland andra departementsanställda, myndighetspersoner, branschföreträdare och ministrar. Sist ut på listan, den 9 december, är statsminister Mette Frederiksen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.