Andrew Johnson och Bill Clinton är de enda amerikanska presidenterna hittills som har ställs inför riksrätt. Richard Nixon hann avgå strax innan. Foto: Mark Lennihan/TT

Här är presidenterna som varit nära att avsättas

Uppdaterad
Publicerad

Bara två amerikanska presidenter har ställts inför riksrätt – Bill Clinton och Andrew Johnson. Ingen av dem fälldes. Den president som tros skulle ha kunna fällas, Richard Nixon, hann avgå innan processen kom så långt.

Bill Clinton – och Lewinsky-affären

Den demokratiske presidenten Bill Clinton ställdes inför riksrätt i januari 1999. Det var efter den så kallade Lewinsky-affären där presidenten hade haft en sexuell relation med Monica Lewinsky som arbetade som assistent i Vita Huset.

Det var inte relationen i sig som gjorde att Clinton ställdes inför riksrätt utan i stället lögnen då han under ed sade ”Jag har har inte haft en sexuell relation med den där kvinnan”.

I omröstningen i senaten röstade en stor majoritet av republikanerna på att han var skyldig. Men samtidigt röstade samtliga demokrater och även ett fåtal republikaner på att han var oskyldig. Även om samtliga republikaner hade röstar för att Clinton var skyldig hade inte räckt för att nå de 67 röster som krävdes för att presidenten skulle fällas.

Andrew Johnson – Lincolns vicepresident

Andrew Johnson var vice president under Abraham Lincoln när den senare mördades. Han tillträdde som president efter mordet – och det ledde till en skakig presidentperiod. Johnson var demokrat och Lincoln republikan. Kongressen hade en stark övervikt av republikaner som inte ville se Johnson som president.

Formellt ställdes Johnson inför riksrätt efter att han avsatt krigsministern Edwin Stanton. Det var ett brott mot en nyinstiftad lag som kongressen röstat igenom just för att förhindra att Stanton skulle avsättas.

Men även Johnson klarade sig under omröstningen i senaten. Samtliga demokrater röstade för att han var oskyldig. Det slutliga avgörandet kom då även ett antal republikaner röstade med demokraterna. Johnson räddades med en enda rösts marginal.

Richard Nixon – och Watergate

Richard Nixon hann aldrig ställas inför riksrätt innan han avgick i augusti 1974. Han tros däremot vara den enda president hittills som eventuellt också kunde ha fällts av senaten.

Bakgrunden var den så kallade Watergate-skandalen. Fem personer hade gripits på bar gärning efter att de begått ett inbrott i Demokraternas högkvarter i kontorskomplexet Watergate. Motivet till inbrottet tros ha varit att få fram information inför presidentvalet 1972. Flera av presidentens medarbetare var inblandade och efteråt försökte presidenten aktivt tysta ner hela skandalen. Bland annat avlyssnades samtal i vita huset.

När det blev klart att han skulle ställas inför riksrätt avgick Richard Nixon självmant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.