Foto: SVT/TT

”Sannolikheten att han fälls är obefintlig”

Uppdaterad
Publicerad

Demokraterna inleder nu processen för att ställa president Donald Trump inför riksrätt. Men sannolikheten att han fälls är försvinnande liten, konstaterar SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt:

– Det krävs två tredjelars majoritet i senaten. Sannolikheten för att så många republikaner går sig emot sin egen president är obefintlig, säger hon.

Demokraterna vill ställa Donald Trump inför riksrätt med anledning av presidentens omstridda telefonsamtal med sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj. Att representanthuset nu inleder en riksrättsprocess innebär i praktiken att talaman Nancy Pelosi tillsätter en kommitté som ska ta fram ett underlag för att sedan låta kongressen rösta om presidenten ska ställas inför riksrätt.

Detta sker i representanthuset, där Demokraterna har majoritet.

Om det går vidare till riksrätt fälls avgörandet i senaten, där Republikanerna har majoritet. Där krävs dessutom två tredjedelars majoritet för att Donald Trump ska befinnas skyldig.

”Kommer kosta massor”

Sannolikheten för att så skulle ske är obefintlig, konstaterar SVT:s korrespondent Carina Bergfeldt.

– Det kommer dessutom kosta massor med pengar. Man kan fråga sig om det är värt det när man vet att han förmodligen inte kommer fällas i slutändan, säger hon i Morgonstudion.

Det finns tre skäl till att ställa en amerikansk president inför riksrätt: Förräderi, mutbrott eller maktmissbruk. Hittills har det bara skett två gånger i historien, senast var 1999 då Bill Clinton stod inför skranket efter att ha haft en sexuell relation med en praktikant i Vita Huset. Båda gångerna frikändes den anklagade presidenten.

”Vill visa att de inte satt tysta”

Men flera demokratiska politiker gick till mellanårsval på att de vill starta en riksrättsprocess mot presidenten. Pelosi själv tidigare satt sig emot ett riksrättsförfarande eftersom en sådan process skulle kunna slå tillbaka mot det egna partiet. Men, enligt Bergfeldt, har trycket nu blivit så stort att Pelosi måste agera.

– Det är en majoritet av Demokraterna tycker att presidenten har gått för långt och att det är dags att visa att man tar det amerikanska folkets vilja på allvar. De gör detta lite för att rädda sig själva i historieböckerna – att visa att de inte satt tysta.

Donald Trump verkar däremot ta beskedet med ro, enligt Carina Bergfeldt.

– Han verkar inte vara särskilt rädd för det här. Han har skrivit tidigare att han tycker att han kan tjäna på det. Att han kan använda det i valet 2020 och säga att ”titta här, de bedriver en häxprocess”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.