Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och USA:s president Donald Trump på en presskonferens i september. Foto: Evan Vucci/TT

Interna mejl visar att USA frös bistånd till Ukraina efter Trumps samtal med Zelenskyj

Publicerad

Mindre än två timmar efter det omtalade samtalet i somras mellan USA:s president Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj stoppade USA sitt bistånd till Ukraina. Det framkommer i interna mejl.

Vita huset stoppade 391 miljoner dollar i militärt bistånd till Ukraina 91 minuter efter samtalet mellan Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj den 25 juli där Trump ber Zelenskyj att utreda demokraten Joe Biden. Det uppges interna mejl visa som The Center for Public Integrity begärt ut och publicerat.

Donald Trump anklagas för att under samtalet ha villkorat det amerikanska biståndet till Ukraina och velat i gengäld få den ukrainska ledaren att utreda demokraten Joe Bidens son, Hunter Biden, som tidigare suttit i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Ligger till grund för att Trump ställs inför riksrätt

Donald Trumps administration har tidigare hävdat att beslutet att stoppa biståndet hade kommit redan den 12 juli, men de nya dokumenten motbevisar den ståndpunkten.   

Samtalet mellan Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj ligger till grund för att Donald Trump som den tredje presidenten i landets 200-åriga historiska nu ställs inför riksrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet