USA:s president Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy höll en gemensam pressträff om telefonsamtalet. Foto: Evan Vucci/TT

Zelenskyj om samtalet med Trump: Ingen pressade mig

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj anser inte att USA:s president, Donald Trump, pressade honom att utreda Joe Bidens son. Det uppger han under en gemensam pressträff med Trump i New York på onsdagen i samband med FN:s generalförsamling. Samtidigt har kongressledamöter nu för första gången fått läsa visselblåsarens rapport om telefonsamtalet.

Volodymyr Zelenskyj säger att det var ett ”normalt samtal” som hölls i somras och att han inte pressades, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Jag vill inte bli inblandad i USA:s demokratiska val. Jag tycker att vi hade ett bra telefonsamtal, det var normalt, vi talade om många saker. Jag anser, och det kan man läsa, att ingen pressade mig, sade Zelenskyj under den gemensamma pressträffen med Donald Trump.

Senare på onsdagskvällen, svensk tid, höll Donald Trump också en egen presskonferens där han hänvisade till mötet.

– Pressen frågade presidenten och han sade att det inte var någon press på honom, säger Donald Trump.

Han fortsätter:

– Det är ett skämt. Riksrätt för det, när man har ett fantastiskt telefonsamtal? säger Donald Trump.

”För öppenhet”

Han är nu tydlig med att även visselblåsarens rapport ska offentliggöras – vilket han även twittrade om strax före presskonferensen. Det här är något som Demokraterna försökt tvinga honom att göra ända sedan de första uppgifterna om samtalet kom ut i medierna.

Samtidigt som han nu säger att visselblåsaren, enligt honom, enbart har andrahandsinformation.

– Jag har informerat dem (Republikanerna i kongressen red. anm.) om att jag fullt ut är för öppenhet i den här visselblåsar-situationen. Även om det var andrahandsinformation som visselblåsaren kom med, säger Donald Trump.

Under kvällen fick också en grupp kongressledamöter ta del av rapporten bakom stängda dörrar. Republikaner gick efteråt ut och gav presidenten sitt stöd och ansåg att rapporten inte var något giltigt skäl för att ställa presidenten inför riksrätt. Demokrater ansåg tvärtom att misstankarna fördjupades.

– Efter att ha läst dokumenten där inne är jag ännu mer orolig över vad som hände än då jag läste utskriften av samtalet, säger Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten efter att han lämnat rummet.

Flera för riksrättsprocess

Åtminstone 215 demokratiska ledamöter i underhuset är nu för att riksrättprocessen mot Donald Trump inleds, enligt CNN. För att ärendet ska klubbas igenom och tas vidare till senaten krävs 218 röster.

Samtidigt fortsätter president Donald Trump att anklaga Hunter Biden, presidentkandidaten Joe Bidens son, för korruption i Ukraina.

– Jag har också insisterat på öppenhet från Joe Biden och hans son, sade han under sin presskonferens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet