Foto: TT

Justitieutskottet röstar ja till riksrättsåtal mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

Justitieutskottet i representantshuset röstar ja till riksrättsåtal mot president Donald Trump. Nu går frågan vidare till hela representantshusets kammare.

Trump är nu ännu ett steg närmare att ställas inför riksrätt för maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete. Enligt anklagelserna ska Trump ha missbrukat sin makt genom att be Ukrainas president undersöka en av hans rivaler i presidentvalet 2020, demokraten Joe Biden.

Frågan går nu vidare till representantshusets kammare, som väntas rösta om saken redan nästa vecka. Demokraterna har majoritet i kammaren och det mesta talar därför nu för att Trump kommer att bli den tredje presidenten i USA:s historia som ställs inför riksrätt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Om representantshuset som väntat röstar igenom åtalspunkterna går frågan vidare till senaten.

– Själva riksrättsprocessen sker i senaten där det är en republikansk majoritet. Sannolikheten att Donald Trump fälls där är nästintill obefintlig. Den processen, eller rättegången som man kan kalla det för, sker i början av nästa år och kan pågå alltifrån två veckor till två månader, sa Carina Bergfeldt, SVT:s USA-korrespondent, tidigare i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet
Mer Utrikes
Mer Nyheter