Carina Bergfeldt: ”Sannolikheten att Donald Trump fälls i senaten är nästintill obefintlig”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump kan komma att ställas inför riksrätt med två åtalspunkter riktade mot sig; maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.
– Klubbar man igenom detta kommer Donald Trump formellt bli den tredje presidenten i historien som ställs inför riksrätt, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Representanthuset i USA där Demokraterna har majoritet kommer nog med stor sannolikhet att rösta igenom att president Donald Trump ställs inför riksrätt.

De formella anklagelserna presenterades under en presskonferens på tisdagen. Nästa steg blir till att börja med att justitieutskottet röstar, något som kommer ske redan under samma vecka.

Senaten avgör

Veckan efter ska hela representanthuset ta ställning till om man ska gå vidare med riksrätten som handlar om maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

Därefter tas det vidare till senaten.

– Själva riksrättsprocessen sker i senaten där det är en republikansk majoritet. Sannolikheten att Donald Trump fälls där är nästintill obefintlig. Den processen, eller rättegången som man kan kalla det för, sker i början av nästa år och kan pågå alltifrån två veckor till två månader, säger Carina Bergfeldt.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet