Donald Trump är mitt i en invecklad politisk skandal – som började i ett samtal med Ukrainas president. Foto: Evan Vucci/AP

Detta har hänt kring Trumps Ukrainasamtal

Publicerad

Ukrainska gasbolag, ett presidentsamtal och en son till en före detta vicepresident. Att den pågående politiska skandalen i USA kan kännas lite rörig är förståeligt. Här är en summering om vad som hänt som lett fram till en utredning om riksrätt mot president Donald Trump.

USA utreder korruption i Ukraina

• 2014 är vicepresident Joe Biden ansvarig för att stötta den nytillträdda regeringen i Ukraina och att se till att Ukraina bekämpar korruptionen i landet.

• Hunter Biden, son till presidentkandidaten och tidigare vicepresidenten Joe Biden, jobbar som advokat och lobbyist. Kopplingarna till Ukraina har han genom att vara styrelseledamot i det ukrainska gasbolaget Burisma. En position han hade mellan 2014 och 2019.

• Grundaren av Burisma var del av den regeringen som störtades under revolutionen i Ukraina 2014. I samband med den nya administrationen börjar man utreda korruption i Ukraina – och hos tidigare regeringsmedlemmar, enligt nyhetssajten Bloomberg.

• USA ökar trycket mot Ukraina. Landet hotar med att hålla kvar en lånegaranti på 1 miljard dollar om landet inte arbetar mer mot korruption. Bland annat med krav på att en åklagare i ärendet, Viktor Shokin, sparkas. Något som på senare tid fått Trumpadministrationen att misstänka att kravet från Obama-administrationen berodde på att åklagaren bland annat utredde gasbolaget Burisma.

Trumps samtal med Ukraina blir känt

• Den 25 juli 2019 har Donald Trump ett samtal med den nuvarande ukrainska presidenten Volodomyr Zelenskyj. Under samtalet ska den amerikanske presidenten ha bett honom om en tjänst. Tjänsten gick ut på att undersöka rykten om att Joe Biden skulle haft en roll i att stoppa ett åtal mot hans son, som tidigare alltså haft en styrelsepost i Burisma.

• Tre dagar efter detta samtal avgår Dan Coats som nationell underrättelsechef.

Enligt CNN slutade även Sue Gordon, som var vicechef under Dan Coats sin roll som underrättelsechef tre veckor senare. Joseph Maguire blir tillförordnad chef för amerikanska underrättelsetjänsten.

Visselblåsare kommer med uppgifter

12 augusti kommer en anmälan av en visselblåsare in till underrättelsetjänstens generalinspektör Michael Atkinson. Flera medier rapporterar om att Atkinson beskriver anmälan som oroande och att det har att göra med Ukraina.

• Efter att ha granskat rapporten och funnit visselblåsarens uppgifter trovärdiga skickar Atkinson dem vidare till tillförordnade chefen för nationella underrättelsetjänsten, Joseph Maguire. Han förbjuder Atkinson att meddela kongressen innehållet i brevet.

Trycket på Trump ökar

• Donald Trump skriver på Twitter den 20 september att han inte har gjort något fel i sitt samtal med sin ukrainska motpart.

• Den 22 september rapporterar New York Times tillsammans med flera andra medier att Trump medger att han har diskuterat Joe Bidens son med Ukrainas president i telefonsamtalet den 25 juli. Han ska inte ha kommenterat uppgifterna om att han skulle ha pressat den ukrainske presidenten.

• Under den gångna månaden ökar trycket på Trumpadministrationen för att få dem att släppa det nedskrivna innehållet från samtalet den 25 juli. Röster om att ställa Donald Trump inför riksrätt intensifieras igen. Bland annat från kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez.

Vita huset släpper samtal

• Den 24 september meddelar Trump att Vita huset kommer att släppa samtalet i sin helhet. Senare under dagen meddelar talmannen i kongressen, demokraten Nancy Pelosi, att man påbörjat en utredning om att ställa Donald Trump inför riksrätt.

• Vita huset släpper den 25 september en komprimerad utskrift av samtalet mellan USA:s och Ukrainas president. Vid en pressträff understryker den ukrianske presidenten att han inte blivit pressad av Donald Trump till att göra någonting.

USA:s sändebud i Ukraina avgår

• Den 26 september blir anmälan från visselblåsaren offentlig. Från rapporten framgår det att vederbörande fått flera uppgifter om att Donald Trump ska ha utövat påtryckningar att utreda demokraten Joe Bidens son och att Vita huset försökt hemlighålla dokumentation av samtalet i fråga.

• Den 28 september lämnar Kurt Volker sin tjänst som USA:s särskilda sändebud för Ukraina, efter avslöjandena kring Donald Trumps samtal med Ukrainas president.

Utredning om riksrätt startar

• Det av Demokraterna kontrollerade representanthuset startar en utredning om ett eventuellt riksrättsåtal mot USA:s president Donald Trump den 29 september. Enligt talmannen Nancy Pelosi återspeglar utredningen en långtgående önskan från allmänheten.

• Den 3 oktober uppmanar Donald Trump Kina att utreda familjen Biden framför rullande tv-kameror. Trump anser att Kina ska utreda om Joe Bidens son Hunter Biden har begått några oegentligheter i landet i samband med en resa som de två gjorde till landet 2013.

• Den 6 oktober vittnar ytterligare en visselblåsare om Trumps samtal med Volodomyr Zelenskyj. Enligt advokaten Mark Zaid, som företräder visselblåsaren, handlar det om ännu en person från USA:s underrättelsetjänst.

• Den 9 oktober meddelar Vita huset i ett brev till Demokraterna att man inte kommer att samarbeta med utredningen mot Trump, och kallar den ”illegitim och icke-konstitutionell”. Demokraterna kallar återigen EU-ambassadören Gordon Sondland att vittna i kongressen. Han skulle ha vittnat tidigare, men ska ha stoppats av Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet