Foto: Orlin Wagner / TT

Demokraterna i rapport: Förkrossande bevis för Trumps maktmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

Demokraterna i det amerikanska representanthuset har presenterat sin rapport för att få president Donald Trump ställd inför riksrätt.

I rapporten anklagas presidenten för maktmissbruk. Bland annat genom att använda befattningen som president till att engagera utländska makter i frågor som ska gynna hans egen kampanj i 2020 års presidentval.

”Bevisen för presidentens maktmissbruk är förkrossande”, står det bland annat i rapporten.

Representanthusets underättelseutskott leds av Demokraterna, som har lett utfrågningarna hittills. Samma utskott hävdar att Trump även har hindrat kongressens arbete.

Vita huset: Rapporten en bluff

I en tidigare rapport från presidentens republikanska partikamrater dras andra slutsatser. Den rapporten fastslår att Donalds Trumps agerande till Ukraina var fritt från mutor, utpressning och maktmissbruk.

Underrättelseutskottet har under hösten genomför utfrågningar som förde fram vittnen som hävdat att Trump ville sätta premisser kring stödet till Ukraina med att man startar en utredning mot demokraten Joe Biden som vill kandidera för en presidentpost i valet 2020.

Riksrättsutredningen går nu in i en ny fas där representanthusets justitieutskott tar vid. Där formuleras även eventuella riksrättsanklagelser mer konkret.

Vita huset meddelar i en kommentar till riksrättsrapporten att den är en ”bluff” som ”inte bevisar någonting”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer