Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Nyckeln är att Sondland säger ”Jo, det var ett quid pro quo”” Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s Carina Bergfeldt: Ett hårt slag mot Republikanernas försvar

Uppdaterad
Publicerad

Gordon Sondland, USA:s EU-ambassadör, har frågats ut i riksrättsutredningen mot Donald Trump. Carina Bergfeldt, SVT:s USA-korrespondent, säger att Sondlands vittnesmål slår hål på stora delar av Republikanernas försvar av sin president.

Carina Bergfeldt, SVT:s USA-korrespondent, följer utfrågningen. Hon säger att Gordon Sondlands vittnesmål tillintetgör flera av republikanernas och Trump-anhängarnas försvar.

Carina Bergfeldt

Vad innebär det här för Trump och Republikanerna?

– Det som Sondland gör är att dra in en massa personer som tidigare förnekat att de känner till vad som pågått. Bland andra utrikesminister Mike Pompeo och vicepresident Mike Pence, säger hon.  

I den amerikanska pressen har det beskrivits som att turerna i Ukraina i första hand skötts av en trio personer där Sondland ingår, kallad ”three amigos”. Uppfattningen har varit att turerna i övrigt varit mer eller mindre okända för andra delar av Trumps administration. Men Sondlands vittnesmål förändrar alltså bilden av vilka som känt till kraven mot Ukraina om Trumps önskade utredningar.

Hur allvarligt är det här vittnesmålet?

– Det som alla Trump-försvarare säger gång på gång är att det inte funnits något krav på tjänster mot gentjänster, ett så kallat ”quid pro quo”, säger Carina Bergfeldt och fortsätter:

– Men här sitter en Trump-supporter, som givit en miljon dollar till Trumps kampanj, belönats av Trump med en ambassadörspost och som hyllats av Trump på Twitter och säger att det förekommit ”quid pro quo”.

I en annan del av Sondlands vittnesmål beskriver han hur Vita huset har hindrat honom från att gå tillbaka i protokoll från möten och samtal samt tillgång till arkiverad postgång.

Ken Starr, som ledde riksrättsutredning mot Bill Clinton säger till Fox News, en annars mycket Trump-trogen tv-kanal, att Gordon Sondlands vittnesmål att Vita huset motarbetat honom och hållit på information när han försökt svara på utredningens frågor är allvarligt. Starr säger att det till och med är något som han betraktar som en giltig åtalspunkt för riksrätt.

Vad betyder det här för Demokraterna?

– I sitt vittnesmål säger Sondland att han själv hört att Zelenskiys möte i Vita huset var villkorat, säger Carina Bergfeldt och fortsätter:

– Men problemet för Demokraterna är att han inte säger är att han själv hört att det militära biståndet varit villkorat. Det är bara något Sondland förstått utifrån hur Rudy Giuliani, Trumps personliga advokat, har agerat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer