Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
UD-tjänstemannen George Kent och USA-diplomaten Bill Taylor anländer till förhöret. Foto: JONATHAN ERNST/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Toppdiplomaten avslöjade nya detaljer om Trumps Ukraina-samtal

Uppdaterad
Publicerad

Begick USA:s president Donald Trump ett allvarligt brott när han ringde sin ukrainska kollega i somras? Toppdiplomaten Bill Taylor kom med nya uppgifter under de första tv-sända förhören i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

Riksrättsprocessen mot Donald Trump har fram till nu pågått bakom stängda dörrar. Men på onsdagen hölls de första tv-sända förhören med toppdiplomaterna William ”Bill” Taylor och George Kent.

Bill Taylors, tidigare ambassadör i Ukraina och nu diplomat i landet, avslöjade då nya detaljer kopplade till Donald Trumps omtalade samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj den 25 juli.

Överhörde samtal

Enligt Bill Taylor ska en medarbetare till honom ha hört ett telefonsamtal mellan USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland och president Trump som ägde rum den 26 juli.

– Det som vi hörde är helt ny information. Medarbetaren ska ha hört honom fråga hur utredningen går och att Sondland svarade att Ukraina var villiga att sätta igång med detta, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt i Aktuellt.

Enligt Taylors vittnesmål ska medarbetaren sedan ha frågat Sondland om hur Trump såg på Ukraina.

– Ambassadör Sondland svarade att president Trump bryr sig mer om utredningen mot Biden, sa Bill Taylor under onsdagens förhör.

Trump följde inte förhören

Flera republikaner som fick möjlighet att ställa frågor till Bill Taylor lyfte fram att vittnesmålet var svagt eftersom det handlade om ett påstått telefonsamtal som en medarbetare hade tjuvlyssnat på – och ingenting som Taylor hört själv.

– Republikanerna pekar på att det är hörsägen, säger Carina Bergfeldt.

Informell diplomatisk kanal

Både Bill Taylor och George Kent vittnade även om att det skapats två diplomatiska kanaler mellan USA och Ukraina under 2019.

– Deras uppfattning i egenskap av toppdiplomater på plats i Ukraina är att det fanns två riktlinjer som pågick samtidigt. Det var USA:s officiella policy i Ukraina och sedan USA:s inofficiella policy – ledd av Donald Trumps egna advokat Rudy Giuliani – som totalt körde över den officiella policyn, säger Carina Bergfeldt i Aktuellt.

Enligt Vita husets talesperson Stephanie Grisham följde inte Donald Trump onsdagens förhör utan satt i möten i Ovala rummet.

– Han arbetar, sa hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet